Sümbül'de Televizyon 2
Tırmanış için Beden Terbiyesi Müdürlüğünden birkaç sırt çantası alıp ihtiyacımız olan erzak ve malzemelerimizi hazırladık.
Her ihtimale karşı bol su ve yiyecek ile önemli bir ihtiyacımız olan AKÜ'yü taşımak için de YSE'den iki mevsimlik işçi almıştık. Bilhassa ayı saldırısından korumak için de Hüseyin Çatal ile TRT'de müstahdem İsmail Güzereşli de bizi korumak için tüfekle bizlere eşlik edeceklerdi. Bende de bir av tüfeği vardı, gönüllü olarak da yanımıza Kemal Dağgöl, İsmet Ayna ve rahmetli İbrahim Çatal katıldı.
Tırmanışta ilk anlar. Arkada Depin |
Dört beş saatlik bir tırmanışla öğlen sıcağı basmıştı suyumuz bitmek üzere iken yüksek kayaların dibindeki tek çeşmeye kör yılanlardan kaça kaça ulaşabilmiştik.
Oralardaki hayvan ve sürüngenlerin tamamı su içmek için bu çeşmeye geliyorlardı. Bizim amacımız belli olduğu için hiç biri ile ilgilenmiyorduk. Yalnız çeşmenin alt kısmında dağda zamanla kopup gelen koca taşların yığılarak oluşturduğu labirent gibi in ve mağaralardan çıkabilecek bir yırtıcı hayvandan korunmak için o bölgenin kenarından ve elimizden geldiğince süratle geçmeye çalışmıştık.
O labirentimsi inlerde Ayı ile Panter (pars)gibi yırtıcıların olduğunu biliyordum. Hatta önceki yıllarda yakından dürbünle ayıları defalarca izlemiştim.
Merdiven çıkar gibi bir tırmanıştan |
Akünün çatlaması ve kırılması halinde yanımızda görüntü dalgaları için götürdüğümüz küçük televizyonu çalıştıramıyacak ve tüm eziyetlerimiz boşa gidecekti.
Pınardan sonra tek çıkış yolu olan tahta (sallar) ulaşmıştık ki tekrar Ali"nin sırtındaki ıslaklığa bakmıştım. Islaklık daha aşağılara kalçasından kabalarına kadar inmişti. Telaşlanmıştım:
- Ali bak sırtındaki ıslaklık pantolonuna kadar inmiş, asit seni de yakabilir. Biz de perişan oluruz.
Ali yine yemin ederek itiraz etmişti, ben de ona güvenmiştim.
Çıkışın en zorlu yerinde hepimiz emekler gibi dört ayak yani ellerimizi de yere koymak sureti ile tırmanabiliyorduk ancak.
İki saatlik bir tırmanış bölümü çığ yatağı olduğu için, taşlar zımparalanmış gibi pürüzsüz, cilalanmış gibi kaygandı, karlar ise taş gibi sertleşmişti.
Çatlak akünün kapağından sızan asit |
Bir ara önümdeki Kemal Dağgöl'ün taşa uzanarak kahkaha ile gülmeğe başladığını gördüm, şaşırmıştım. Ortada bayılırcasına gülünecek bir şey yoktu, sinirli sinirli Kemal"e çıkıştım:
- Yoruldun değil mi? Gülmeyi de bahane ediyorsun. Ne var kimin g..ü dışarıda? Hadi yürü de biran önce kurtulalım buradan
Kemal gülmekten, konuşma fırsatı bulamıyordu. Ancak eli ile önümüzdeki Ali'yi İşaret etti. Ben de kafamı kaldırıp önümüzde emekleyerek tırmanan Ali'ye bakığımda gördüğüm manzara karşısında gülme krizine girip Kemal'in yanına sıcak taşın üstüne yığılıp kaldım.
Bir taraftan da fotoğraf makinemin denklaşörüne 2-3 kez basarak, Ali"nin arkadan tıptı bir erkek aslana benzeyen uzuvlarını dondurmuştum.
Zirveye yakın yerlerde bir saten fazla |
- Ne var kimin G.tü dışarıdadır? Ne bakıp bakıp kakıldıyorsunuz öyle?
Kemal kahkaha ile karışık bir sesle cevap verdi:
- Se se senin gg tüne gülüyoruz. Senin g.tüne
Gayri ihtiyari elini poposuna götüren Ali, yırtık yerden eli uzuvlarına değince de kendi kendine küfürü basarak, kızgın taşa oturdu.
Şaşkın ve morarmış bir suratla sırtındaki çantayı itina ile yanına bıraktı.
Neden sonra, gülme krizinden çıkmıştık ve hemen sırt çantasını açmış aküyü çıkarıp kontrol etmiştik. Üst kapağına yakın bir yerde enine bir çatlak vardı aküde. Anladık ki Ali eğildikçe de o çatlaktan asit sızmış ve sırtından aşağı pantolonuna kadar ıslatmıştı.
Bir taraftan çocuğun poposuna asit bir şey yapar mı diye, fikir yürütmeğe başladık, bir taraftan da asiti eksildi diye akü işimizi görebilir miydi diye hayıflanıyorduk.
Çocuğun gömleğini, pantolonunu çıkarttık ama asitli yerler hemen döküldü.
Zirveye yakın bir yerde ben, rahmetli |
Daha sonra karnımızı doyurup tekrar tırmanmaya başladık. Zirveye çıktığımızda da akşam olmak üzereydi.
Biraz dinlenip dürbünlerle etrafı gözetledikten sonra akümüzün kablosunu küçük televizyona bağladık ve başladık dalgaları karıştırmaya.
Komşu ülkelerden birçok kanalı çok net izleyebiliyorduk, hatta İran"dan sanatçı Guguş, Iraklı Semire Tevfik"in bir proğramını izledik ama Türkiye"den bir görüntüyü yakalamamız mümkün olmadı tabi.
Akü bitinceye kadar da kurcaladık durduk televizyonu. Dürbünle güneydeki Irak kentlerinin ışıkları ile Van"ın ışıklarını rahatlıkla görebiliyorduk.
Gece geç saatlerde uyumak için önceden belirlediğimiz kuzey tarafta 100-
Sümbül bu! Görkemine doyum olmaz! |
Ortalık aydınlanınca, ben bir kağıda çıkış tarihimizi ve nedeni ile ismimi yazarak koyduğum şişeyi gömmek için, arkadaşlar da markasını kopardıkları aküyü gömmek için diz boyu birer çukur kazıdık ben şişeyi koydum arkadaşlarda aküyü çukura koyup üstünü toprakla örterek inişe başladık.
İniş bizim için tırmanıştan daha zorlu idi. Dizlerimiz tir tir titriyordu, direncimizi yitirmiştik ama yine de kazasız belasız Depin"deki karayolları şantiyense kadar inmiştik.
Şantiye bekçisi Hacı Adıyaman'dan eski bir pantolon alıp bizim Tarzan Ali"ye giydirmiş ve bizi bekleyen araçla Hakkari'ye varmıştık. Görüntü olmadığı halde ateş yaktığımız için bize sitem edenler oldu, biz de üşüdüğümüz için geven yakmak zorunda kaldığımızı söyledik.
Çok yorulmuştum ben, birkaç gün ara vermiştim ki arkadaşlar tesadüfen Devlet hastanesi nin karşısında Katramas suyunun öte yakasında bir noktada bir görüntü yakalayabilmişlerdi ve oraya kurulan yansıtıcı ile Hakkari'ye DEVLET görüntüsü verildi. Çoğu zaman pijama çizgili bir radyo gibi, tabi ki.
Pijamalı radyo, TV karışımı yansıtıcımız 1981 yılına kadar görevini başarı ile yürüttü. Hakkari"ye çizgisiz ve karıncasız görüntü veriyoruz diye Cunta hükümetinin Paşa Başbakanıyla şaşalı açılış törenlerindeki:
O dönemin Komutan Başbakanı |
- Sevgili Hakkarililer siz her şeye layıksınız, Tv"niz hayırlı ve uğurlu olsun
Nutuklarından sonra da Hakkari, sıhhatlı bir DEVLET görüntüsü göremedi. Nihayet bir, birbuçuk yıl sonra büyük masraflarla Merzan tepesine yapılan binalar ve kurulan yansıtıcılardan sonra sesli görüntü geldi Hakkari"ye. Sessizce bu kez tabi...
Biri yedi, biri yedi saat bir çeyrekte çıktığım Sümbül dağına, bizimle alay eden ve: Ben SÜMBÜL"e 7 saatte çıkar ve inerim diyen değerli arkadaşım Kerimullah Bekirağaoğlu ise Sümbül"e çıktı çıkmasına ama ancak 48 saat sonra inip kavuşabildi sevdiklerine.
Tabi o günler telaş ve üzüntüsü beni de sarmıştı ailesi kadar.
Hakkari"liler için, bin kez Sümbül"e çıkar inerim, ama bugünkü aklım olsaydı, bu anlamsız programlarla, bu KANALLARIN! Hakkari"ye gelmesi için, değil Sümbül"e çıkmak, kılımı bile kıpırdatmazdım inanın.
Devam edecek
Yazının birinci bölümünü okumak için tıklayın!
Tırmanışın bir kısmında dinlenerek susuzluğumuzu karpuzla gidermeye çalışıyoruz.
ENVER abi yine alıp götürdün bizi taa sümbülün zirvesine..
Yanıtla (0) (0)Enver bey güzel olmuş hem çok güldüm hemde hüzünlendim. o günleri o zamanın sade,dürüst ve sevimli hakkarisini yine yaşadım. Bizi o günlere götürdüğün için teşekkürler
Yanıtla (0) (0)Ustat, anılarınızı ğüzel kaleme almışsınız. Zap Suyu azgın akıyor, O ğüzel Sümbül Dağı da olana bitene halen bakıyor.
Yanıtla (0) (0)Hocam,bildiğiniz ğibi "başı göklerde olan, yüce Sümbül bile çare değildir karanlık geceye. O bile koruyamaz Hakkâri'nin gizemini. Sümbül nefes aldırmaz, sıkar, daraltır insanın içini kimi zaman. Zaten bir sümbül geçit vermez, Hakkâri"ye bir de Zap suyu. Ama Hakkâri Sümbülle güzeldir ve Sümbül Hakkâri'de. Hakkâri için Sümbül bir dağ değildir. Sümbül bir duruştur, en medeni, en cesur duruş. Sümbül bir efsanedir, bir destan, bir yaşam biçimi "
Yanıtla (0) (0)konu hepimizin çok iyi bildiği vizontele filmine konu olmuş ben bu hikayenin gerçek oldugunu biliyordum ama birebir yaşayan birinden okumak hele bide bu insan enver abiyse farklı tatlar alıyor insan. bir sorum olacak enver abi bu hikayeyi yılmaz erdoğana anlattımı yoksa yılmaz erdogan başka birindenmi duydu hikayeyi bu hikaye ve vizontele arasındaki bağlantı icin enver abi bir not yazarsa çok sevinirim
Yanıtla (0) (0)selam enver bey enver bey çok güzel bir tırmanış olmuş diger tıranışalrınızda başarılar ama bu gezileri okul ögrencilerini birazda bilgi ve gezi ama düzenleseniz daha üzel olur bence
Yanıtla (0) (0)ÇOK GUZEL Bİ ANI İNANINKİ BENDE TIRMANIYOR GİBİ OLUYODUM HEMEN HEMEN.. HEPİNİZİ CANI GÖNLDEN TEBRİK EDERİM....DOSTCA KALIN :-)
Yanıtla (0) (0)Enver abi harikasın yaşım 38 en son 1984.te sümbüle tırmanışım var. ve özlemekteyim çıkmak için
Yanıtla (0) (0)ve zirveye yanlız cıktığımda defalarca olmuştur.
Liseyi Hakkaride okudum. Sımbı bizim için ulaşılamayan bir sevgili gibiydi. Her yaz tırmanma planları konuşur, ancak depine indiğimizde planlar Zap'a düşüyordu. Akşama kadar yer-içer eğlenirdik, sonrasında Sımbıy'a tırmanışı başka bir bahara bırakarak eve dönerdik. Sımbıdan çok uzaklarda olmamıza rağmen yazılarınızla o günlere gidip hasret gideriyoruz. Teşekkürler, ellerinize sağlık.
Yanıtla (0) (0)yüksekova haberi nezdinizde kutlar çalışmalarınızda başarılar dilleyerek üçbeş satırı müsadenizle yazayım sevgili enver abi ekinbinde armızda olmayan rahmetli ibrahim çatalın ruhu şad olsun iyi bir insandı.sevgili necati aynayada selamlrım var ama sizin kemal dağgölü sümbüle çıkarmanıza anlam veremedim, deli abi ya kendini tepeden atmadığına şükredin he valla kazasız belasız gelmişsiniz doğru sizin verilmiş sadaknız vardı yoksa deliliği tutmaması içten değil, ayrıca sümbüle çıkma isteği bizlerde hep aşk gibi şey olmuştu ama çıkmış olmaktan çıkma beklentileri hep sevda gibiydi, neyazıkki tepeye çıkma nasip olmadı bakalım olurmu inş olur,emeğinize sağlık... melek baş
Yanıtla (0) (0)ya enver bey sürekli geçmişten konuşuyorsunuz.birazda gelecek hakkındaki fikirlerinizi alalım. gömdünüz bizi be abii..
Yanıtla (0) (0)Sevgili ÖZKAHRAMAN Sizi ve sanatınızı hep taktirle şahsım adına daima andım,siz bir çoğumuzdan daha çok HAKKARİ sevdalısısınız kah mazimizle karşımızdasınız,kah resimlerinizle,kah lokal hikayelerinizle iyiki varsınız dününü bilmeyenin yarına bakışı olmaz.Size sağlık ve afiyet diliyorum arşivlerizi HAKKARİ HALKINA açmanızı rica ediyorum sevgilerimle Adnan SEVEN
Yanıtla (0) (0)evet kesinlikle sn enver beyi canıgönülden kutluyorum sımbiye tırmanışkadın erkek hakkaride yaşayşn herkes için ve her zaman için bir doruk aşkı vardı var ve var olmayada devam edecek yüzyıllar boyu o ulu doruğa çıkmak ve bu sevdanın doruğunu yaşayacağım günün hayali hiç bitmedi hiç bitmeyecek ne bende nede hiçbir hakkarilide sevgilerimle
Yanıtla (0) (0)biz o zamanlar daha yeniyeni hakkariye orta okulu okumaya gelmeyi düşünü yorduk ama gelir gelmez enver hocamızın ismini öğrendi ve halen en konuşulan isimler arasındasınız ne yazıkki bazıları yıllardır meşhur olmuşlar ama sizin yaptığınız kadar hakkariyi tanıtamamışlar sizi kutlar ellerine sağlık yazılarınız için.
Yanıtla (0) (0)siyaset içine gömülmüş biz doğu çocuklarını bir an için kendi dünyana tanık ettiğinden ellerinden öper yazılarının dewamını dilerim
Yanıtla (0) (0)BU KADAR HAYATI SENİN YAŞADIĞIN MÜDDETÇE NLATTIKLARINI YAŞAMADAN YAZANLARA GÖNDER HAYATIMIZIN BÖYLE OLDUĞUNU ANLASINLAR AMCA
Yanıtla (0) (0)SON SÖYLEDİĞİNE KATILIYORUM ARTIK TELEVİZYON İZLENMEZ OLDU SELM VE SEVGİLER
Yanıtla (0) (0)CANAN YILMAZ
AMCAM H-Hüseyin Çatal İKİ YIL ÖNCE ALLAHIN RAHMETİNE GİTMİŞTİR ENVER ABİ SENİ SEVİYORUM SEN BİZİ BİZDEN DAHA İYİ YAŞADIĞIMIZ YERİ BİZDEN DAHA İYİ BİLİYORSUN EMEĞİNE SAOL
Yanıtla (0) (0)