İrfan Sarı

İrfan Sarı

Sınır ticareti edebiyatı

Sınır ticareti edebiyatı

Komşu ülkelerden ticaret yapmak suretiyle yerel ekonomiye canlılık katacak işlemler için ifade edilen (STM)sınır ticaret merkezleri istenilen boyutlarda katkıyı bir türlü sağlayamadı.

Tabi bunun çeşitli sebepleri vardır.

Örneğin; karşı ülkeden alınacak ürünlerin, kendi ülkemizde pazarının olmaması.

Oluşturulan ürün listelerinde karşılığı olan yani Pazar payı olan ürünlerin “kota” uygulamasıyla payı olmayan ürünün de aynı miktarlarda uygunluk ile belirlenmesi.

Komşu ülkede alınması zorunlu kılınan menşe şahadetnamesi…

Yaş sebze ve meyve alımında yerli tüketicinin korunması anlamına gelen tarih uygulaması.

Sınır ticareti uygulamasında zaman zaman bakanlıklar arasında görüş farklılıklarının oluşması, etkin bir ticaretin yapılmasında engel olabilmektedir.

Sınır ticareti merkezinden istifade edebilecek il ve mücavir illere katma değer yaratacak bir ticaret formülü üzerinde çalışılacaksa ve bu ticaret formülünün sonuçları müspet olarak beklenecekse reel bir politika belirlemek lazım.

Örneğin; kar marjı yüksek ve rağbet görecek ürün yelpazesinde kayıt içini garanti edip metaforunu oluşturmak.

Bir başka değişle ticaretin yeni evrenini oluşturmalı…

Bunu söylerken gerçekçi olmaya gayret ediyorum. Yani hem memleketin çıkarını hem de yurttaşın çıkarını tabana yayma formülünü düşlüyorum.

Tabandan güçlü bir ekonomik dirilmeyi yurttaşa öğretirken, başka çok başka bir şeyi de yapıyorsunuz. İnsanlara çalışmayı, kazanmayı ve doğru harcamayı öğretiyorsunuz.

Şimdi bu ticaret planlamasını iki ülke sınırları üzerindeki bir ilde yapmayı düşünüyorsanız ufuk yelpazenizi genişletmenizde fayda var.

Bir kentin kalkınması, bir bölgenin kalkınmasına lokomotif görevi üstlenirken, bir bölge de ülkenin dinamo görevini göğüsleyecek diye algılamalı.

Bu ütopik görünebilir ancak mevcut yöntemlerden daha başarılı ve öngörülü bir formül olur.

İki ülke; yeni olan her şeye aç.

Modern olan her ürüne hayran…

Bu vesile ile sizin vitrininizi izleyip duruyorlar.

Eksikleri olabilir söylediklerimin, zaten bende göklere çıkarmıyorum. Sadece sınır ticareti düşünülürken bölgenin öznel koşulları içinde debelenen yerel nüfusa hakikaten fayda sunacak ve üretim sahasına çekecek bir önermeye meyledin diyorum.

Kaçakçılık ibaresinin dünyadaki bütün sınır kentlerinde karşılığı bilindik ve tanıdıklığı aynıdır. Ya günü birlik geçimini sağlamak için insan sağlığına ve hayatına zarar vermeyen ürünlerin daha ucuza mal edilerek sınır aşımıyla yer değiştirmesidir. Ya da insanlık suçu sayılabilecek ürkünç maddelerin aynı yöntemle alan değiştirmesidir.

Biz sınırların denetime alındığı, insanların hayatı bahasına kaçağa gitmesine gerek kalmadığı yöntemi resmi bir düzlemde yapılmasını istiyorsak, fırsat sunmalıyız.

Sınırdaş olunan ülkede bir Pazar, kendi ülkemiz sınırlarında da bir Pazar oluşturmak suretiyle karşılıklı alışveriş yapmayı düşünebilmeliyiz.

Adına “serbest Pazar” sahası diyebiliriz.

Ya da… Herhangi bir isim.

Kayıt altında, denetim altında ticaret erbabının kendi firması ve ya şirketi üzerinden nihai tüketiciye ulaştırmasına olanak tanıyan formülü resmileştirmesi.

Aynı şekilde; vergilendirilmiş ithalat ve ihracat için de tüm yerel şirketlerin cazip kılınan formülle sahaya davet edilmesine olanak sağlamak.

Böylece kalkınmaya hiç şansı olmayan bir ilin kapalı kilitlerine bir anahtar bulunmuş olacaktır.

Bu anlamda; Sınır illeri için tasarlanan modelin içinde bu renkte bir ticaret boyutu son derece isabetli olacaktır. Ki uygulanabilir bu rejimle kazanç kapısı açıldığında, insanların arı gibi koşturduğu görüldüğünde bu haklılık apaçık görülecektir.

Üretmeden, çalışmadan değil, üreterek ve çalışarak kazanmanın mutluluğu kadar onurlu başka bir durum yoktur…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
  • sedat / 08 Mart 2018 00:55

    katılıyorum arkadaş doğru demiş yüksekova il olursa her bakımdan büyük gelişim ve her tarafa fayda sağlayacak bir getirisi olacak önündeki bütün engeller kalkacak hızlı bir büyüme yakalayacak ki halk fakirlikten kıvranıyor bu çok acı .. gelmesi gereken herşey ya yavaş geliyor yada başka yere yapılıyor olmaz günah ,,yüksekova gibi büyük memlekete yazık ..yüksekova il olsun .

    Yanıtla (3) (0)
  • bahar / 07 Mart 2018 01:24

    Bu durumlar bürokrasinin engellemeleri geride bırakmak gelişimine engel olmak ,,buna benzer bir sürü sıkıntısı var Yuksekovanin.. hâlâ gelmeyen yüksekokul ki üniversite istiyoruz vs.. YÜKSEKOVA İL olursa kapı gelirleri büyüme eğitim vs her şey çok hızlı bi şekilde yola girecek büyüyecek tekrar tekrar söylüyoruz Yüksekova il olsun...önümüzdeki engeller kalksın ..er da da geç hakettigimiz statüye kavusacagiz ..çok değerli yuksekovahaber sorunlarımızı dile dökmeye devam.. teşekkürler

    Yanıtla (3) (0)
  • mistefa / 05 Mart 2018 00:09

    Gerçekten stm harekete geçip Yüksekova nin esendereye giden yolunda ciddi bi merkez kurmalı ve şemdinli yoluna bu yollardan gelecek olan şeyler faydalı eksiği kapatan ve düşük fiyatla revac sağlayan ticaret artısı geliri sağlayacak yerler açılmalı sn ozdemirin söyledikleri gibi Yüksekovaya gerçek anlamda gelir sağlayacak diğer sinir kapıları gibi her 700 bin tırin geçtiği gerçek anlamda mekanizmalar bekliyoruz her kesime seslenen ve memleketimize olması gerken geliri getiren yerler ..

    Yanıtla (2) (0)
  • sedat / 04 Mart 2018 21:27

    Diğer sehirlerle karşılaştırdığımızda Yüksekova sinir ticareti açısından büyük bir ivme yakalamaya elverişli olduğu halde zayıf kalıyor bu noktada bir şeyler yapabillecek herkesin harekete geçmesi ve habur gibi diğer kapılar gibi büyük ticaretin döneceği bir şekle devrilip bu ticaretin Yuksekova halkina ekmek kapısı olması saglanmali büyük bir nüfusa hitap etmeli çoğu hane bundan geçimini saglayabilmeliydi

    Yanıtla (5) (0)
İrfan Sarı Arşivi