Doktora için 'santur' yapıp, satıyor

Yüksekova'da yaşayan, gazeteci yazar İskender Karaman, akademik eğitimini tamamlayabilmek için evinde kendi imkanları ile kurduğu atölyesinde müzik aleti üretiyor.

Ömer Oğuz'un Haberi:

12 yaşındayken gittiği İran'da 'santur' çalmayı ve yapmayı öğrenen gazeteci yazar İskender Karaman, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden yüksek lisansını yaptıktan sonra, çocukluğunda öğrendiği bu mesleğini sürdürmeye karar verdi. Akademik eğitimini sürdüren Kahraman doktora yapmaya karar verdiğini ve bunun için gerekli olan parayı da bu yolla kazanmaya karar verdiğini söyledi. Kanuna olan benzerliği ile bilinen, ancak çok yaygın kullanılmayan bir çalgı olan 'santur' yapıp satan Karaman, santur yaparken kendi imkanlarını kullandığını söyledi.

İlkel yöntemlerle yaptığı santur müzik aletinin 3 bin 500 yıllık bir geçmişi olduğunu anlatan Karaman, "Bu işi İran'da yaşlı bir adamdan öğrendim. Gözümü kırpmadan onu izledim. İlk enstrüman yapma denemesini ise o günden birkaç yıl sonra, yapmaya başladım. Tabi ki yaygın bir enstrüman olmadığı için bilen pek kişi yoktu. Şimdi eğitim hayatımın devam etmesi için ben de santur yapmaya karar verdim. Buradan elde edilen gelirle Ankara'da doktoramı yapacağım" dedi.

Siparişler almaya başladığını anlatan Karaman, "Bir ay içerisinde 5 sipariş aldım. Makinem olmadığı için bıçak ve matkap kullanıyorum. Akademik hayatımı sürdürmek istiyorum. Bu arada da üretim yapıyorum. Dolaysıyla çaresiz olmamak gerekir. Özellikle çocukların enstrümanla büyümesi gerektiğine inanıyorum. Bizim kültürümüze de yakın bir enstrüman. İstediğin şarkıyı ve makamı söyleyebiliyorsunuz. Ben de zaman zaman çalıyorum ve gençlere de nasıl çalınacağını gösteriyorum" diye konuştu.

VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
  • Charles emerikali / 25 Aralık 2019 14:43

    Eğitim her insanın en temel haklarından birisidir. Tekrik ederim gerçekten bu güzel azim için. Yüksekovalı iş adamlarının da desteğini alman dileğiyle yolun açık olsun

    Yanıtla (0) (0)
  • taner / 25 Aralık 2019 13:38

    serkeftin...

    Yanıtla (1) (0)
  • Reşit Güneç / 25 Aralık 2019 11:01

    Öretmek her zaman kıymetlidir.öreten toplumlar geleceklerinde kaygı duymamalı.bizim toplumumuzda öreten beyin gücüne gereken değer ve destek verilmiyor malesef genelde öretmeden lüks yaşayan kaynağı bireysel olan muazam paralı bireyler hep ön pılanda tutuluyor bu da gençlerin öretime katılmalarının önünde engeldir zihnen .toplum yararına üreten her insana saygım var.umarım göç eden beyin gücü olacağımıza üreten beyin gücü oluruz.saygılar

    Yanıtla (0) (0)
  • Rojda / 25 Aralık 2019 01:41

    Elinize sağlık Yüksekovamizin memleketimin güzel insanı tebrik ediyorum serkeftin

    Yanıtla (0) (0)
Benzer Videolar