Lice’de çocuğa işkence eden polisler için hazırlanan iddianamede 'işkence' yok
Lice’de 14 yaşındaki Y.D.’ye işkence yaptıkları için görevden uzaklaştırılan polislerle ilgili iddianamede “işkence” ve “kasten yaralama” suçları yer almadı. Diyarbakır Barosu iade talebinde bulundu.
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 14 yaşındaki Y.D.'nin 21 Mart akşamı eve dönerken polisler tarafından işkenceye maruz bırakılmasıyla ilgili başlatılan soruşturmada şüpheli 5 polis hakkında "Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" suçu kapsamında iddianame hazırlandı.
Olay günü Y.D.’nin üzerinde bulunan telefonun polisler tarafından atıldığına ilişkin iddiaların ardından HTS kayıtları incelendi. Kayıtlarda Y.D.’nin telefonundan son olarak olay günü 23.29’da internet kullanımı, 23.25’te ise SMS alımı kaydı olduğu görüldü. İddianamede söz konusu kayıtların, Y.D.’nin telefonunun şüpheli polisler tarafından atıldığına ilişkin beyanları ‘destekler’ nitelikte olduğu belirtildi.
‘ARAÇ İÇİNDE YAKLAŞIK 25-30 DAKİKA TUTULDU’
Şüpheli polislerin Newroz akşamı ateş yakan kalabalık bir gruba müdahale ettiği sırada gruptan taş atıldığı belirtilen iddianamede, mağdur Y.D.’nin de bu grup arasında yer aldığı ileri sürüldü. Y.D.’nin, zırhlı polis aracına alındığı ve yaklaşık 25-30 dakika araçta tutulduğu ve bu sırada 'künt cisimle' darp edildiği belirtilen iddianamede, Y.D.’yi hangi şüphelinin hangi şekilde darp ettiğinin belirlenemediği bilgisine yer verildi.
Lice Cumhuriyet Başsavcılığı, şüpheli polisler hakkında “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “Mala zarar verme” suçlamalarından cezalandırılmalarını talep etti. Başsavcılık ayrıca şüphelilerin suçları kasten işledikleri nazara alınarak TCK madde 53 uyarınca belli haklardan yoksun bırakılmalarını istedi.
BARO İDDİANAMENİN İADESİNİ İSTEDİ
Lice Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianamesinde “işkence” ve “kasten yaralama” suçlarına yer verilmediğine dikkat çeken Diyarbakır Barosu ise iddianamenin iadesi talebinde bulundu. İddianameyi Gazete Duvar’a değerlendiren Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, “Hukuk dışı alıkonulan müvekkil açısından işkence, insanlık dışı ve kötü muamele yasağını ihlal edici şiddet içerir eylem ve söylemlerde bulunulmuştur. İddianamenin bu haliyle kabul edilmesi durumunda tutuklamaya esas suç tipi açısından şüphelilerin tutuksuz yargılanması ihtimali bulunmaktadır. Eyleme uygun suç tanımı üzerinden kamu görevlisi olan şüphelilerin, görevlerinin gerektirdiği nüfuzu kötüye kullanarak, yoğun ve sistematik bir şekilde şiddet içerir eylemleri nedeniyle işkence suçundan yargılamaları gerekmektedir” dedi.
‘İDDİANAME POLİSLER AÇISINDAN AKLAMA VE CEZASIZLIĞI GETİRİYOR’
Söz konusu iddianamenin “aklama ve cezasızlığı" getireceğini belirten Özdemir, şöyle devam etti: “Bu kapsamda iddianame maddi gerçeğe uygun olmayan suç tanımı üzerinden oluşturulduğundan iade edilmeli ve şüphelilerin işkence suçundan yargılanması sağlanmalıdır. Kötü muamele teşkil edecek nitelikte, fiziki saldırı, hakaret ve tehdit içerir söylemlerde bulunan kolluk görevlileri ve önleme görevini yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında etkin bir soruşturma yürütülerek doğru suç tanımları üzerinden etkin yargılamanın yapılması adına sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.”