Yüksekova'da tarımsal üretimin geleceği konuşuldu

Yüksekova’da tarımsal üretim sorunlarının tartışıldığı toplantıda, tarımsal üretimde verimliliğin nasıl arttırılabileceğine dair çözüm önerileri belirlendi.

Yüksekova Havzası Tarımsal Potansiyeli, Tehditler Çözüm Önerileri ve Fırsatlar konulu, Hilton Otel'de düzenlenen toplantıya, Hakkari İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Asım Şen, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit, Siirt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mesut Budak, Siirt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mesut Sırrı Hakkari Ziraat Odası başkanı Naif Önal, Şemdinli Ziraat Odası Başkanı Cadır Beşer Ziraat Mühendisleri Başkanı Mesut Kanakan, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası önceki dönem başkanı Abdurrahman Pınar ve İlçede faaliyet gösteren Ziraat mühendisleri katıldı. 

whatsapp-image-2024-02-03-at-16-26-25.jpeg

Yüksekova havzasında yapılan tarımsal faaliyetler hakkında bilgilerin paylaşıldığı toplantıda Yüksekova havzasının önemli bir tarım potansiyeline sahip olduğu ancak tarımsal üretimde uygulanan yanlış yöntemlerden dolayı ürün verimliliğinde önemli sorunların olduğu ifade edilirken, tarımsal üretimde modern yöntemlerin uygulanması için eğitim çalışmaları yapılarak farkındalık oluşturulması gerektiğine vurgu yapıldı. 

whatsapp-image-2024-02-03-at-16-25-20.jpeg

Yüksekova da yetiştirilen bitki türlerinin ekonomik analizi, Yüksekova’da üretilen ürünlerin pazar durumu ve karşılaşılan sorunlar tarım işletme potansiyelleri ve kullanım etkinliği, Yüksekova  Havzasında yetiştirilebilecek alternatif Ürünler, tıbbi Aromatik Bitkilerin toplanmasında ortaya çıkan sorunlar ve gelecekteki tehdit boyutu, şeker pancarı yetiştiriciliğinde ve veriminde etkili olan faktörler, tarım arazilerinin sulama olanakları, Yüksekova ovasında Arazi toplulaştırmanın yapılabilirliği hakkında görüşler (avantaj/dezavantaj), tarım arazilerinin işgali ve depremsel boyutu, Yüksekova ovası verimlilik potansiyeli, Nehil Sazlığı ve Bölge için önemi, ilçede demonstrasyon alanlarının kurulması, kırsal Kalkınma Desteklerinin İlçe genelindeki durumu ve gelişim etkinliği gibi konuların tartışıldığı toplantıdan sonra açıklamalarda bulunan Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Pervez Geçirgen, Yüksekova’nın tarımsal üretimindeki büyük sorunların ve bu konuda kendi kurumlarının da eksikliklerinin olduğunun farkında olduklarını ifade ederek "Çiftçilerimizi bilinçlendirme ve çiftçilerimizi üretime teşvik etme konusunda çok eksikliklerimizin olduğunun farkındaydık bu amaçla bu toplandık. Temel anlamda sorunlarımızı ele aldık. Yüksekova’da modern bir tarımsal üretime geçmesi için yol haritamızı belirledik. Bu yıl çok güzel projelerimiz olacak. Bögürtlen projelerimiz oldu, lavanta projelerimiz oldu, kapalı bahçe projelerimiz olacak ve Kamışlı’da bu sene salep demostrasyon alanımızı oluşturduk. Çiftçilerimizin ekonomik kazanç sağlayacağı ürünleri artık Yüksekova’da üretmeye başlayacağız’’ dedi. 

whatsapp-image-2024-02-03-at-16-26-32.jpeg

‘’BUĞDAY VE YONCADAN ESKİ VERİMİ ALAMIYORUZ’’

Yüksekova’da üretimi en çok yapılan buğday ve yoncadan eskisi gibi verim alınamadığını ve bu durumun çiftçiyi üretimden soğuttuğuna dikkat çeken Geçirgen, ‘’1’e 20 - 25 veren buğday tohumlarını getireceğiz. Artık çiftçilerimizin ürettikleri ürünlerden yüksek kazanç sağlayacağı ürünler yetiştireceğiz’’ dedi. 

‘’YÜKSEKOVA OVASI İMARA KAPATILACAK’’

Yüksekova Ovası’nın imara kapatılması ile ilgili tartışmalarla ilgili de konuşan Geçirgen, ‘’Yüksekova Ovası bir inşaat alanı değil, Yüksekova Ovası bir tarım üretim merkezidir. Bu saban da bir deprem yaşadık. Depremin en yıkıcı etkisi ovaya kurulan inşaatlardır. Müdürlerimizle de valimiz ile de konuştuk bundan sonra ovayı imara kapatacağız’’ dedi.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
  • Yüksekovalı / 07 Şubat 2024 09:36

    onu da kendi arsanıza alıp oradan da kira geliri sağlamak dahası aspir aspir diye diye bir icraatınız olacak zannettik onu da fabrikasını kurdum diye iki konteynırı üst üste koyup bunu da bir marifetmiş gibi sergilemek dahası aile birey ve akrabalarını orda istihdam etmek yurtdışı proje ve seminerlere göndermek vs. vs. sizin yapmadıklarınız ya da yaptım diye söyledikleriniz çok lakin sizde bu memleketten nasiplenip arakasına dönüp gidenlerdensiniz burası sadece kimsesiz ve böyle de devam edecek.

    Yanıtla (0) (0)
  • ADNAN ONAY zıraat odası başk. / 04 Şubat 2024 00:03

    bakınız köylü rumuzuyla yorum yazan kardeşim yüksekova da 20 yıl ziraat odası başkanlığı yaptım ovamızda tek bir drenaj yapmadım nerede bir drenaj varsa belirtiniz lütfen bu güzel toplantıları prakove etmeyiniz kafadan konuşuyorsunuz bu odada olmayan tek şey kaymak maaşları bile ödeyemiyecek kadar az geliri olan ziraat odasından öğrenebilirsin lütfen insaflı olun doğru bilgilenin yalanın iftiranın hayrı olmaz sadece içinizdeki kurdu öldürün çokta hizmetim oldu iyice araştırın .

    Yanıtla (2) (1)
  • Yüksekovalı / 07 Şubat 2024 09:30

    20 yıl ziraat odası başkanlığı yaptınız doğru bunu sadece röportaj zamanlarında ve ekabirden biri geldiğinde görüyorduk. Tarım memleketi şu yetişir bu yetişir diye defahatle anlattığınız projelerinizden örnekler istiyoruz elle tutulur, ilçe ekonomisine ve istihdamına dokunur projelerden bahsediyorum hatta bir röportajınızı da buna ayırsanız memlekette ne yaptığınızı anlamış olur. Tarım memleketi ve 20 yıl başkanlık yaptınız en son başarınız ziraat odasını bir konteynıra sığdırıp

    Yanıtla (0) (0)
  • Yekmal seride / 04 Şubat 2024 19:28

    Çok anlamlı buldum.. bu yüksekova halkını tek işi eleştirmek. Yani adamlar bir seylere çare bulmanın peşinde hala boş boş yazanlar var. Gidin okeyinizi oynayın:

    Yanıtla (0) (0)
  • sinan / 04 Şubat 2024 10:56

    Hiç yaptık diye bir haber yok hep yapacağız.REKLAM için

    Yanıtla (2) (1)
  • Yüksekova'ya dikkat / 04 Şubat 2024 03:28

    Önemli olan faaliyet yıllardır ovanın imara kapatılıp nêhil sazliginin doğal bir kuş cennetine cevirilmesi ve doğal turizmle şehre sunacagi ekonomik ve daha bı sürü faydasının olacağını yazdık bir şehir düşünün ki devasa bi ova ve dağlarla çevrili bir şehir düşünün ki her tarafı restorasyon bekleyen tarihi kalıntılarla , dağları buzullarla ve onbinlerce envai çeşit pancarla dolu cennet değil de ne ,, ama bizim bi cahillik sorunmz var bi de il sorunumuz var ki buzullarmizdan bile bizden çok fayda

    Yanıtla (3) (0)