Yüksekova’da 40 bin TL’ye çoban bulunamıyor
Yüksekova'da çiftçiler, hayvan sürülerini genişletmek için yerli çoban bulamadıkları için İran'dan çoban getirtmek zorunda kalıyor. ‘’Güvenlik’ gerekçeleri ile yasaklanan otlak ve meraların yeniden hayvancılığa açılması ise şu an gündemde yok.
Önceki yıllarda ‘’güvenlik’’ gerekçeleri ile otlak ve meraların yasaklanması tarım ve hayvancılık alanında bölgenin önde gelen ilçeleri arasında bulunan Yüksekova’da tarım hayvancılığın tükenme noktasına gelmesine sebep oldu. Son yıllarda çiftçilerin çabaları ile, yeniden canlandırılmaya çalışılan hayvancılık ve tarımsal üretim faaliyetleri gelişme gösterse de devam eden yasaklar ve çiftçilere yeterli imkanların sağlanmaması yüzünden beklenilen verime ulaşamıyor.
Son iki yılda hayvan sürülerini büyüten birçok çiftçi otlak mera sıkıntısının yanında çoban sıkıntısı da yaşıyor. Sürüleri ile ilgilenecek ‘’yerli çoban’’ bulamayan çiftçiler İran’dan ‘’ithal çoban’’ getirterek soruna çözüm bulmaya çalışsa da, bu yöntemin ileriki yıllar için kalıcı bir çözüm olmadığını ifade ediyorlar.
‘’İthal çaban’’ çözümünün hayvancılığın gelişimini sekteye uğrattığına dikkat çeken Yüksekova Ziraat Odası başkanı Perviz Geçirgen, "Çiftçiler sürülerini genişletmek büyütmek istiyorlar ama çoban bulma sıkıntısı insanların aklında soru işareti olarak kalıyor. Dolayısıyla bir nevi yerinde saymaya başlıyorlar’’ dedi.
40 bin TL maaşla çoban bulamıyoruz
Yüksekovalı gençlerin daha çok iş imkanı olan şehirlerde çok kötü şartlarda çalıştığını söyleyen Geçirgen, gençlerin daha iyi maaş ve sosyal haklar nedeniyle başka şehirlerde çalışmayı tercih ettiğini ancak Yüksekova’da çiftçilerin aylık 40 bin TL maaş vermelerine rağmen çoban bulamadıklarını ifade ediyor.
5 yıl içinde Yüksekova’da çiftçilik yapacak genç insan kalmayacağına vurgu yapan Geçirgen bu durumun önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Gençlerin tarıma hayvancılığa yönelmesi için çalışmalar yapmamız lazım. Onları teşvik edici projeler hazırlamamız lazım. Hem devlet erkanı ile hem de yerli insanlarımızla hayvancılığın gelişmesine büyük ivme kazandıracak hamleler yapmamız lazım. Bunu yapamazsak 5 yıl içinde Yüksekova’da artık kimse hayvancılık yapamayacak’’ dedi.
Yasaklanan meralar
Yüksekova’da meraların özellikle küçükbaş hayvancılık için çok müsait olduğunu hatırlatan Geçirgen güvenlik gerekçeleri ile bir çok meraya girişin yasak olduğunu ifade ederek, "Geçenlerde sayın valimizle yaptığımız bir toplantıda bu durumu kendisine ilettik. Kendisi bu konu ile ilgili gerekli talimatları vereceğini ve kendisinin de bu konuda görüş alacağını söyledi. Biz de muhtarlarımızla bir toplantı yapacağız. Orada çıkan rapora göre Tarım Bakanlığına müracaatta bulunacağız. Yasaklanan meralarımızla ilgili sorunlarımızı da dile getireceğiz’’ dedi.