Mey ustası Çetin Güneş’in oğlu Samet, babasının izinde

Kürt müziğinin önemli isimlerinden Mey sanatçısı Çetin Xoce diye bilinen Çetin Güneş’in oğlu Samet Güneş babasının izinden giderek Mey kültürünü Van’da yaşatmaya çalışıyor.

Batmanlı 10 yaşındaki Samet Güneş ailesiyle birlikte Van’da yaşıyor. Samet’in 42 yaşındaki babası, Mey ustası olarak bilinen Çetin Xoce lakaplı Çetin Güneş de kendisi gibi yetenekli olan 5 çocuğuna Mey çalmayı öğretiyor.

“Oğlum 7 yaşından beri Mey çalıyor”

Oğlu Samet’in çok yetenekli olduğunu ifade eden baba Güneş, “Oğlum 7 yaşından beri Mey çalıyor. Ailecek mey sanatçısı olduğumuzu söyleyebilirim. Bütün çocuklarım benim gibi bu işe gönül verdi. Hele ki Samet daha çok ama çok küçükken peşimden koşmaya başladı, merak etti, beni taklit etmeye başladı. Bir gün baktım odada elinde Mey var ve parça çalıyor çat pat. Yanıma alarak mey çalmayı öğrettim. Öyle yetenekli ki parçaları çok çabuk öğrenip çalabiliyor. Anlayacağınız daha küçük ama benden daha yetenekli olduğu çok açık” dedi.

Güneş, atalarından kalma bu kültürü evlatlarıyla birlikte yaşatmak için çaba sarf ettiklerini dile getirerek, “Bu kültürü ben var olduğumu hatırladığımdan beri icra ediyorum. Yaşatmak uğruna her türlü emeği sarf ediyorum. Oğullarım da bu yolda benimle aynı gönül babında” ifadelerini kullandı.

Güneş ailesi 1998 yılından beri kış aylarını Batman’da, yaz aylarını ise Van’da geçiriyor.

whatsapp-image-2024-08-04-at-00-16-44-1.jpeg

“Gelecekteki hayalim çalışmalarımı tanıtmak”

5. sınıfa giden Samet Güneş baba mesleğine olan bağlılığına vurgu yaparak, “Ben yaptığım işi çok seviyorum. Küçüklüğümden beri babamı örnek aldım. Kürt kültürünü yaşatmak adına kendime böyle bir yol çizdim. Kış aylarında Batman’da eğitimime devam ediyorum. Yaz aylarında ise Van’da ulaşabildiğim her yerde Mey çalıyorum. Dedelerim ve dayılarım da Mey çalmakta ustaydı, yani ailede bu yetenek var. Ömrüm boyunca bu sevdamı sürdüreceğim. Gelecekteki hayalim Mey kültürünü kendi yapacağım bestelerle tüm dünyaya duyurmak. Büyük sanatçılarla birlikte sahne alarak, zenginleştireceğim çalışmalarımı tanıtmak olacaktır” dedi.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.