Türkiye'deki taşkın ve kuraklığa karşı 600 Milyon dolarlık fon

Türkiye'deki taşkın ve kuraklığa karşı 600 Milyon dolarlık fon

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'de iklim değişikliği kaynaklı artan taşkın ve kuraklık sorunlarına karşı direnç oluşturmak ve halkı korumak amacıyla 600 milyon dolarlık finansman sağladı.

Yapılan yazılı açıklamada, bu projenin taşkına eğilimli bölgelerde taşkın kontrolünün artırılması, çiftçilerin kuraklık izleme kapasitelerinin geliştirilmesi ve taşkın ile kuraklık riski yönetimi konusunda kurumsal kapasitenin güçlendirilmesine katkı sağlayacağı belirtildi. Projenin taşkın kontrol bileşeni, yedi nehir havzasında yaşayan 150 binden fazla kişiye doğrudan fayda sağlayacak. Ayrıca, 10 bin çiftçi su stresini daha iyi yönetmelerine yardımcı olacak gerçek zamanlı kuraklık izleme verilerinden yararlanacak.

Türkiye'deki doğal afetlerin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan taşkınlar, büyük ekonomik kayıplara ve can kayıplarına yol açıyor. Kuraklık ise Türkiye'nin tarımsal üretim kapasitesi için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Dünya Bankası, Türkiye için afet riski yönetimi, belediye altyapısı, su kaynakları yönetimi, konut ve sağlık gibi alanlarda önemli bir ortak olarak çalışmakta. Mevcut projeler arasında, Türkiye Deprem, Taşkın ve Orman Yangınları Acil Durum Yeniden İnşa Projesi, İklim ve Afetlere Dirençli Şehirler Projesi, Okullarda Afet Riski Yönetimi Projesi ve Deprem Dayanımı ve Enerji Verimliliği Projesi gibi projeler bulunuyor.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye'nin iklim değişikliği ile mücadele konusundaki artan farkındalığını vurguladı. Dünya Bankası'nın Türkiye'nin bu konudaki çabalarını desteklemekten memnuniyet duyduğunu ifade etti. Proje Ekibi Lideri Canan Yıldız Uz ise, taşkın ve kuraklık yönetiminin Türkiye için öncelikli olduğunu ve bu projenin iklim direncini artıracak sonuçlar doğuracağını belirtti.

Proje kapsamında, taşkın kontrol altyapısının inşası ve rehabilitasyonu, doğa temelli çözümlerin pilot uygulaması gibi faaliyetler yer alıyor. Ayrıca, Ceyhan havzasında gerçek zamanlı tarımsal kuraklık izleme sisteminin pilot uygulaması gerçekleştirilecek ve bu uygulama diğer bölgelere yaygınlaştırılacak. Sulama suyu kullanımının optimize edilmesi ve kuraklığa karşı direncin artırılması için meteorolojik ve toprak nemi izleme istasyonları kurulacak. Kuraklık izleme haritaları, çiftçilerin su kullanımı verimliliğini artırmalarına yardımcı olacak.

İlgili kamu kurumları ve paydaşlar için kapasite geliştirme, kurumsal güçlendirme ve koordinasyonun iyileştirilmesi de projenin kapsamına dahil.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.