Şeyh Sait ve arkadaşları Yüksekova'da anıldı

Şeyh Sait ve arkadaşları Yüksekova'da anıldı

Yüksekova'da Şeyh Said ve arkadaşlarının ölümünün 99. yılı dolayısıyla basın açıklaması düzenlendi.

Yüksekova DEM Parti İlçe yönetimi tarafından organize edilen anma programına Hakkari DEM Parti Milletvekili Öznur Bartın, eski HDP Hakkari Milletvekili Said Dede, Yüksekova Belediye Eş Başkanları Şoreş Diri, Şadiye Kırmızıgül, DBP İlçe Örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Cengiz Topel Caddesi'nde bulunan Zagros İş Merkezi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Yüksekova Demokratik Bölgeler Partisi Eş Başkanı Ercan Sevmez, Şeyh Said ve arkadaşlarının 29 Haziran 1925'te İstiklal Mahkemesi tarafından Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda idam edilmesinin üzerinden neredeyse bir asır geçtiğini belirterek, bu tarihin Kürt halkının hafızasında derin izler bıraktığını vurguladı.

Sevmez, "Şeyh Said İsyanı, Cumhuriyet tarihinin asimilasyon ve Kürt kimliğini inkar politikalarının başlangıç noktalarından biridir. 1923'ten itibaren devlet politikaları, merkeziyetçi bir anlayışla şekillendirilerek, Kürt halkının hakları ve kültürel varlığı sürekli olarak göz ardı edilmiştir." dedi.

9d288335-340c-4968-b911-9d2a8f5d876a.jpeg

Ayrıca, Şeyh Said ve dava arkadaşlarının idamının ardından Türkiye'de Kürtler üzerindeki baskı ve inkar politikalarının derinleştiğini dile getiren Sevmez, "Bugün hala yaşanan baskılar ve inkar politikaları, 29 Haziran gibi sembolik tarihlerle anılarak, Kürt halkının direniş ve özgürlük mücadelesinin ne denli uzun soluklu olduğunu göstermektedir." şeklinde konuştu.
Son olarak Sevmez, Şeyh Said ve mücadele arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması, yaşananların doğru şekilde tarihsel perspektifle ele alınması ve Kürt halkının haklarının tam anlamıyla iade edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu tarihi olayları unutmadan, halkımızın mücadele azmi ve kararlılığıyla bu topraklarda barış ve adaletin tesisi için çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum