HDP'nin geri kalan 6 belediyesinden biri olan Silopi Belediyesi'nde durum nedir?
Kayyım atamaları nedeniyle yönetimi altında sadece 6 belediye kalan HDP'nin elindeki bu belediyelerden biri 133,5 milyon TL borçla devir alınan Silopi Belediyesi. Belediye eşbaşkanları, karşılaştıkları engellemeler ve hizmetleriyle ilgili bilgi verdi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 belde belediyesi olmak üzere toplam 65 belediye kazanmıştı. Fakat 6 belediye eşbaşkanına "KHK'li olduğu" gerekçesiyle mazbataları verilmedi. Sonrasında partili belediyelere dönük girişilen yönelimlerle son olarak eşbaşkanları tutuklanan Kars Belediyesi’ne 2 Ekim’de yapılan kayyım atanması ile HDP'nin 48 belediyesine kayyım atanmış oldu.
6 BELEDİYE KALDI
İhraç edilen ve ayrılan isimler parti bugün dördü ilçe ve ikisi belde olmak üzere sadece 6 belediyeye sahip. Bunlar ise; Adıyaman’ın Kömür Belde, Ağrı’nın Patnos, Diyarbakır’ın Çınar, Erzurum’un Karaçoban, Şırnak’ın Silopi ve Balveren Belde belediyeleri.
Silopi Belediyesi Eşbaşkanları Adalet Fidan ve Süleyman Şavluk MA'ya yürüttükleri çalışmalar ve karşılaştıkları engelleri anlattı.
‘BOŞ KASA VE BORÇLU BİR BELEDİYE BIRAKILMIŞTI’
Seçim sonrası belediyeyi devir alır almaz hemen çalışmalarına başlamak istediklerini dile getiren Eşbaşkanlardan Adalet Fidan: “Belediyeyi devraldığımızda büyük bir skandal ile karşılaştık. Önümüzde yıkılmış bir şehir vardı. Yani birçok büyük sorun vardı. Kadın Danışma Merkezi kapanmıştı. Yine gençler için önemli bir alan olan Kültür Merkezi kapatılmış ve üç parçaya bölünmüştü. Her bir bölümü de alakası olmayan kurumların hizmetine verilmişti. Birçok belediye araç ve gereci de farklı kurumlara dağıtılmıştı. Bize boş bir kasa ve borçlu bir belediye bırakılmıştı. Yani ilçe halkını belediye hizmetlerinden yoksun bırakacak birçok engel vardı" dedi.
Fidan, “İlk olarak Silopi'nin 11 mahallesinde toplantılar gerçekleştirdik. Özellikle kadın toplantıları yaptık. Toplantılarda halkımızın görüş ve önerilerini aldık. Kadınların bizden ricası, Kadın Danışma Merkezi’nin tekrar açılmasıydı. Kadınların isteği üzerine bir yıl içinde merkezi yeniden açtık. Kadın Politikalar Müdürlüğü çatısı altında birimler açtık. Bu birimlerden biri kadına yönelik şiddet, biri eğitim bir diğeri de ekonomi birimiydi. Aynı zamanda Alo Şiddet Hattı’nı açtık. Şiddete maruz bırakılan birçok kadın bu hat üzerinden bize ulaştı. Ayrıca bir Kadın Bahçesi kurduk. Bu bahçede kadınlar birlikte bölgeye has meyve ve sebze ekti. Bu sebze ve meyveleri mahalledeki kadınlara dağıttık. Uyuşturucu ve esrar bağımlılığına karşı gençlere spor alanları açtık. Gençler yoğun ilgi gösterdi. Yine mahallede çocuk bahçeleri kurduk. Sonraki amacımız 11 mahallede çocuk bahçesi kurmak" diye belirtti.
Fidan, imkan buldukça eldeki projelerini tek tek hayata geçirmeye devam edeceklerini vurguladı.
‘HER ÇALIŞMAMIZ SALGIN NEDENİYLE ENGELLENİYOR’
Kadına yönelik şiddet ve tecavüz, çocuk istismarı konusunda çalışmalar yürüten Kadın Danışma Merkezlerinin yakın zaman önce kadın cinayetleriyle ilgili bir sinevizyon gösterimi yapmak istediğini paylaşan Fidan, ancak bu konuda yetkililere üç kez başvuruda bulunmalarına rağmen, bu çalışmalarının engellendiğini kaydetti.
Giriştikleri her çalışmanın Kovid-19 gerekçe gösterilerek engellendiğini söyleyen Fidan, “Başlangıçta yasak olduğuna dair bize herhangi bir bilgilendirme yapılmıyor, hazırlıklarımızı bitirdiğimizde ve programa 15 dakika kala yasak olduğu iletiliyor. Bu yasaklar aslında kadına yaklaşımlarını bir kez daha bizlere göstermiş oluyor" dedi.
133,5 MİLYON TL’LİK BORÇLA KARŞILAŞTILAR
Diğer Eşbaşkan Süleyman Şavluk ise, ilçe halkının kendilerinden büyük beklentileri olduğunu bildiklerini belirterek geldikleri belediyede 133,5 milyon TL gibi büyük bir borçla karşılaştıklarını ifade etti. Kayyım atanmadan önce belediyenin kasasında 11 milyona TL’ye yakın bir kaynak olduğunu belirten Şavşuk, kısıtlı bir bütçe ile personel giderlerini karşılamaya ve hizmet üretmeye çalışırken, borçlardan dolayı İller Bankası’nın belediye hesabından 893 bin TL gibi bir para kesintisine gittiğini de ifade etti.
Şavluk, “Bu görevi üstlenirken ‘halk belediyeciliği’ temelli bir anlayışa sahip olacağımızın sözünü vermiştik. Söz verdiğimiz gibi şeffaf belediyecilik anlayışıyla belediyemizi halkımızla birlikte yönetiyoruz. Halktan habersiz herhangi bir şey yapmıyoruz. Halkımızla birlikte belediyeyi yönetme anlayışı bizim temel ilkemizdir. Pandemi sürecinde bile Silopi Belediyesi devrim niteliğinde çalışmalar yaptı. Gelir giderlerimizi sürekli bilboardlarda asıyoruz. Halkımıza şeffaf bir belediye olduğumuz gösteriyoruz. Verdiğimiz tüm kararları halkımızı dahil ediyoruz” diye konuştu.
KREDİ VERİLMİYOR
Fakat bunu yapmaya çalışırken birçok engelleme ile karşılaştıklarını vurgulayan Şavluk, şunları söyledi: “Bugüne kadar belediyemizi engelleyecek birçok unsur karşımıza çıktı. Bilindiği üzere AKP belediyeleri istediği zaman istediği şekilde İller Bankası’ndan kredi almaktadır. İller Bankası yetkilileri ile görüştüğümüzde, HDP belediyelerine kesinlikle bir yol için bile kredi verilmeyeceği ve teminat mektuplarının dahi verilmeyeceğini açık açık yüzümüze söylüyorlar. Bu ayrımcılığı reddediyoruz. Bütün zorluklara rağmen halk için hizmet üretmeye devam edeceğiz. Gerek stabilize çalışmaları gerekse araç gereçlerimizin şehirde dolaşımı konusunda ciddi cezai işlemle karşı karşıya kalıyoruz. Milyonlarca TL cezalar kesiliyor. Burada karayollarına ait araçlar var. Bizim araçlarla karayolları araçları aynı yerde stabilize çalışmaları yürüttüğü sırada trafik polisleri sadece bizim araçlara para cezası kesiyor. Böyle de bir ayrımcılıkla karşı karşıyayız. Diğer belediyelere tanınan tolerans bize gösterilmiyor” dedi.