Hakkari’de, pul harcının sınır ticaretini olumsuz etkilemesine tepkiler artıyor

Hakkari'de sınır ticaretiyle geçimini sağlayan vatandaşlar, yurt dışı çıkış harcının 500 TL'ye çıkarılması nedeniyle mağduriyet yaşıyor.

Hakkari ve ilçelerinde geçimini sınır ticaretiyle sağlayan günübirlikçiler, yurt dışı çıkış harcının 500 TL’ye çıkarılmasının ardından mağduriyet yaşıyor. Esendere ve Yüksekova gibi sınır kapılarından İran’a günübirlik geçiş yapan vatandaşlar, artan harç maliyetleri nedeniyle ticaret yapamaz hale geldiklerini belirtti.

“Bu büyük bir haksızlık”

Günlük olarak yüzlerce kişinin kullandığı sınır kapılarında, harcın artmasının ardından bu sayının 10-15 kişiye düştüğünü ifade eden Erdem Işık, “Önceden 2 kg çay, 2 kg şeker, 3 karton sigara getirebiliyorduk, ama bu malların satışı bile kâr etmiyor. 150 TL olan harç 500 TL’ye çıktı. Bu büyük bir haksızlık” ifadelerini kullandı.

“Bugün 5-6 kişi bile yurtdışına çıkış yapamadı”

İlyas Akyol, sınır kapılarında adaletsizlik yaşandığını ve gümrük memurlarının keyfi muamelede bulunduğunu öne sürdü. Akyol, “500 TL’lik harç, bu kapının kapanması anlamına geliyor. Bugün 5-6 kişi bile yurtdışına çıkış yapamadı. Bu durum bizi Batı’ya göç etmeye zorluyor. Ancak burada sosyal olanaklar yetersiz” diye konuştu.

“Bu şekilde devam ederse kimse buraya gelemeyecek”

Faruk Aykut, artan harç maliyetlerinin esnafı zor durumda bıraktığını belirterek, “Eskiden her gün 100’den fazla kişi gelirken, bugün sadece 10 kişi geliyor. Kimse 500 TL’yi ödeyemez. Kar marjı kalmadı. Bu şekilde devam ederse kimse buraya gelemeyecek” dedi.

“Sınır ticareti harç artışıyla öldü”

İzzet Akarsu ise sınır ticaretinin harç artışıyla öldüğünü ifade ederek, “Bölgemizde pasavan hakkının tanınmasını ve yurtdışına çıkış harcı ödemeden geçiş yapabilmeyi talep ediyoruz. Burası tarım yapılamayan, arazileri engebeli bir bölge ve tek geçim kaynağımız gümrüktür. Gümrüğün tanıdığı muafiyetlerin artırılmasını ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz,” şeklinde konuştu.

 Yüksekova Haber
 Yüksekova Haber
Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum