Bartın'dan mayınlar hakkında soru önergesi

Bartın'dan mayınlar hakkında soru önergesi

Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, İçişleri ve Adalet Bakanlarına, 24 Temmuz'da Hakkâri’de yaşanan mayın faciası sonrası mayın temizliği ve güvenlik önlemlerinin artırılması talebiyle soru önergesi sundu.

Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a, mayınlarla ilgili soru önergesi sundu. Önergede, 24 Temmuz 2024 tarihinde Hakkâri’nin İkiyaka Dağları'nda meydana gelen ve 32 yaşındaki çoban Bedrettin Düzen’in mayına basarak hayatını kaybetmesine neden olan acı olaya da değindi.

"Bölgelerdeki mayın sorunu devam ediyor"

Öznur Bartın, önergesinde, Türkiye’de 1984-2009 yılları arasında mayınlar ve patlayıcı maddeler nedeniyle 1269 kişinin hayatını kaybettiğini, 5091 kişinin ise yaralandığını belirtti. Dünya genelinde tahminen 110 milyon patlamamış mayın bulunduğunu ve bu durumun, mayın temizleme çalışmalarını zorlaştırdığını vurguladı. Türkiye'nin 25 Eylül 2003’te Mayın Yasağı Antlaşması’na taraf olmasına rağmen, bölgelerdeki mayın sorununun devam ettiğini ifade etti.

"Bölgenin mayınlardan temizlenmesi için gerekli adımlar atılmalı"

Bartın, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'na, mayınlı bölgelerdeki tehlikelerin azaltılması için acil bir eylem planı oluşturulmasını ve bölgenin mayınlardan temizlenmesi için gerekli adımların atılmasını talep etti. Ayrıca, hukuki süreçlerin başlatılmasını ve soruşturmaların eksiksiz yürütülmesini istedi.

Bedrettin Düzen’in mayına basarak hayatını kaybetmesinin Türkiye’de mayın temizliği ve güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Bartın, toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

Bartın, önergede şu soruları yöneltti:

  1. Bedrettin Düzen'in ölümüne neden olan mayın patlaması ile ilgili olarak başlatılan veya başlatılacak olan soruşturmaların durumu nedir?
  2. Bedrettin Düzen'in ailesine tazminat ödenmesi konusunda Adalet Bakanlığı'nın herhangi bir çalışması var mıdır veya olacak mıdır?
  3. Bedrettin Düzen'in ölümüne yol açan ihmallerin tespit edilmesi ve sorumluların cezalandırılması için hangi adli süreçler yürütülecektir veya yürütülmektedir?
  4. Türkiye’deki mayınlı bölgelerde yaşayan sivil halkın güvenliği için Adalet Bakanlığı tarafından alınan veya alınması planlanan önlemler nelerdir?
  5. Kürtlerin çoğunlukta olduğu kentlerde yoğun olarak bulunan mayınların temizlenmesi ve bu bölgelerde yaşayan halkın güvenliğinin sağlanması için Adalet Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar nelerdir?
  6. Türkiye’nin Mayın Yasağı Antlaşması’na taraf olmasıyla birlikte, Adalet Bakanlığı’nın bu antlaşma kapsamında yürüttüğü faaliyetler nelerdir?
  7. Kürtlerin yoğun yaşadığı kentlerde mayınların temizlenmesi konusunda Adalet Bakanlığı’nın diğer bakanlıklarla iş birliği nasıl yürütülecektir?
  8. Bedrettin Düzen’in ölümüne yol açan mayınların kaynağı ve döşenme zamanı hakkında herhangi bir çalışma başlatılmış mıdır?
  9. Türkiye'de mayınların tespit edilmesi ve temizlenmesi için Adalet Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar nelerdir?
  10. Türkiye'deki mayın sorununun çözülmesi için Adalet Bakanlığı'nın uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapma planları var mıdır?

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.