30 yıl önce boşalttıkları köylerine kalıcı olarak dönmek istiyorlar

Yüksekova'nın Dağlıca (Oremar) bölgesinde bulunan Pınargözü (Xelkan) köyü sakinleri kalıcı olarak köylerine dönüp yerleşmek istiyor.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 1994 yılında yaşanan olaylar nedeniyle çok sayıda köy boşaltılmıştı. Son yıllarda bahar aylarında köylerine giden yurttaşlar artık köylerinde ev yapıp eski günlerine dönmek istiyorlar.

"80 haneli köyü boşaltıp merkeze yerleştik"

Dağlıca bölgesinde bulunan Pınargözü (Xelkan) köyü Yeşilce (Mêrgî), İnceyol (Ayır) ve Kışlacık (Baştazin) mezralarında evlerini ve topraklarını bırakarak Yüksekova merkezine göç eden yurttaşlardan Fatma Dağüstü, “Kasım 1994 yılında çatışmalar nedeniyle 80 haneli köyü boşaltıp merkeze yerleştik. Olayda 7 vatandaşımız rahmetli oldu, 10 vatandaşımız da yaralanmıştı. Köyü terketmemek için baya çabaladık ama nafile. Kışa hazırlıklarımızı yapıyorduk. Ekinlerimizi ve mahsullerimizin son aşamalarını yapıyorduk. Meyve ağaçlarımızı toplayamadık, tarladaki buğdaylarımızı biçmeden bizi köyden çıkarttılar. Daha köyün içindeyken gözlerimizin önünde evlerimizi ateşe verdiler” ifadelerinde bulundu.

pinargozu3.jpg

Merkeze gelerek bazılarının akrabalara bazılarının çadırlara sığındığını ifade eden Dağüstü, “Son 3-4 yıldır yazları gelip tarlalarımızı ve meyve ağaçlarımıza bakıyoruz. Küçükbaş hayvancılık da yaparak, kışın da Yüksekova’ya geliyoruz. Artık köylerimizde kalıcı olarak yaşayabileceğimiz imkanların sağlamasını istiyoruz. Destek versinler yeniden kaldığımız yerden hayatımızı sürdürmek istiyoruz” dedi.

pinargozu2.jpg

Uzun yıllardır köy hasreti çektiğini belirten Mustafa Ergül (71), “Kendi imkanlarımızla bir oda salon yapmışız bu yıl ise devlet yeniden köyün elektrik direklerini yeniliyor” dedi.

pinargozu5.jpg

"Köylerimiz yakılıp yıkılarak zorla boşaltıldı"

Son yıllarda köylerde yaşanan hareketliliğe değinen Pınargözü köyü muhtarı Ömer Özpazar, “1994 yılında köylerimizden edilmiştik. Köylerimiz yakılıp yıkılarak zorla boşaltıldı. Köylüler zorla canlarını kurtardılar. 30 yıldır köyümüz boşaltılmış durumda sayın valimiz Ali Çelik’in ‘Köye Dönüş’ projesi var bizlerde yaralanmak istiyoruz. Vali beyin bu açıklaması bizi oldukça memnun etti. Yollarımız yapılıyor, elektrik direklerimiz yeniliyor. Artık köyümüze dönmek istiyoruz. Şimdiye kadar sadece ilkbaharları gelip tarlalarımızı ekip sonbaharda yeniden merkeze dönmek zorunda kalıyorduk” ifadelerini kullandı.

pinargozu4.jpg

Köylerde yaşamın canlılığına vurgu yapan Özpazar, artık ev yaptırmak istediklerini belirterek yetkililerden alt yapı ve inşa konusunda destek çağrısında bulundu.

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.