Hakkari'nin Esendere, Umurlu ve Üzümlü sınır kapılarından yurt dışına günübirlik çıkış giriş yapan vatandaşlar, yurt dışı harcının 150 TL'den 3 Bin TL'ye çıkarılmasının geçim kaynaklarını tehdit ettiğini belirtiyor.
Sınır ticareti yapan vatandaşlar, yurt dışı çıkış harcının yükseltilmesi durumunda büyük ekonomik sıkıntılar yaşayacaklarını vurgularken hükümetin bu kararı yeniden gözden geçirmesi istiyor.
“Gelirimiz yok, geçimimizi bu kapıdan sağlıyoruz”
Esendere Gümrük Kapısı'ndan günübirlik giriş çıkış yapan 65 yaşındaki Gülbeyaz Temelli, artışın kendilerini dilencilik yapmaya mahkum edeceğini belirtiyor ve "Gelirimiz yok, geçimimizi bu kapıdan sağlıyoruz. Yurt dışı çıkış harcının 150 TL'den 3000 TL'ye çıkarılmasını kabul etmiyoruz. Bu fiyat artışından sonra hiçbir iş yapamayacağız, evimizde oturacağız. Bugün hiçbir şey kazanmadım, Esendere Gümrük Kapısı memurları eşyalarımı aldı. Hükümetten rica ediyoruz, bize baksınlar. 150 TL olan harç ile yaşamımızı idame edeceğiz. Elektrik, su faturaları var, yeme içme var, sadece bu kapıda çalışıyoruz" dedi.
"Kapıları kullanmayacağız"
73 yaşındaki Abdülmecit Soydan, yurt dışı harçlarının 3 Bin TL'ye çıkması halinde kapıları kullanamayacaklarını belirterek "İran’dan getirdiğimiz eşyalar pahalanmış, Türkiye’ye getirdiğimizde de masraf oluyor. Tek geçim kaynağım bu. Çocuklarıma bakıyorum, evimde yaşlılık maaşı alan tek benim, aldığım maaş 3 bin TL, o da ölüm maaşıdır. Yetkililere çağrımız, harç pulunun yükselmesi yaşamamızın bitmesidir" diye belirtti.
“Sınır kapısı, yaşam kapımız”
Esendere Sınır Kapısı'nın yaşam kapıları olduğunu söyleyen Fehime Tayak, "Kiradayım, elektrik ve su faturalarını buradan çıkarıyoruz. Şeker hastasıyım, ilaç paramı buradan çıkarıyorum. Bizler mağduruz, çocuklarımız evlenmedi. Bizler burada çalışıyoruz ki çocuklarımızı evlendirebilelim. Hükümetten harç pullarını yükseltmemesi, geri adım atmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
“İnsanlar göç etmek zorunda kalacak”
Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Gürdal, "Tatilde gittiğimiz her evde bu konu konuşuluyor. 150 TL olan harcın bir anda bin 500 - 3 bin TL'ye çıkarılması korkunç bir rakam. Seyahat özgürlüğüne vurulmuş bir prangadır, insanların eve kapatılması demektir. Bu konuyu TOBB Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu'na bildireceğiz. Bu sorun sadece Yüksekova'nın değil, sınır kentlerinin ticaretinin önündeki en büyük engeldir. Bu kararı geri almasını rica ediyoruz" dedi.
Gürdal, Yüksekova, Hakkari, Derecik gibi sınır kapılarının bu harç artışından olumsuz etkileneceğini ve insanların göç etmek zorunda kalabileceğini belirterek "Sivil toplum örgütlerinin bu konuya çok daha dikkat ve önem arz etmelerini istiyoruz" ifadesinde bulundu.