Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde üretilen tandır lavaşı, hem lezzeti hem de sağlık dostu içeriğiyle yoğun talep görüyor. Esenyurt Mahallesi’nde, Şemsettin Onay Anadolu Lisesi karşısında faaliyet gösteren Roj Lavaş, yalnızca Yüksekova çevresindeki market ve lokantalara değil, aynı zamanda İstanbul’daki müşterilere de hizmet veriyor.
Talebe yetişemiyorlar
Yedi yıldır bu işi sürdüren lavaş ustası Ağit Düzsöz, kendi imkanlarıyla öğrendiği bu mesleği severek icra ediyor. Günde ortalama 1300-1400 adet lavaş ürettiklerini belirten Düzsöz, bu ekmeklerin tamamının satıldığını ve talebe zaman zaman yetişemediklerini söylüyor.
“Şeker hastaları gelip özellikle bizden ekmek alıyor”
“Bu lavaşı kendi odamızdan aldığımız yerli buğdaydan yapıyoruz” diyen Düzsöz, özellikle şeker hastalarının bu ekmeğe büyük ilgi gösterdiğini de vurguladı. Düzsöz, “İçinde katkı maddesi yok, tamamen doğal. Şeker hastaları gelip özellikle bizden ekmek alıyor. İstanbul’dan da yoğun sipariş geliyor, kargo ile gönderiyoruz. 10-15 gün bozulmadan dayanıyor.” ifadelerini kullandı.
“İkinci tandırı da devreye alarak üretimi 2400 ekmeğe çıkarabiliriz”
Roj Lavaş çalışanlarından Oktay Erci ise yoğun talepten dolayı üretimi artırmak istediklerini dile getirerek “Şu an dört kişiyle çalışıyoruz. Eğer imkanlarımız olursa ikinci tandırı da devreye alarak üretimi 2400 ekmeğe çıkarabiliriz. Buğday unu ile yaptığımız için hem çok lezzetli oluyor hem de birçok hastalığa şifa niteliğinde.” şeklinde konuştu.