Yüksekovalı 28 yaşındaki Özlem Sakar eğitim alanında büyük başarılara imza attı. Sakar, Işık Üniversitesi psikoloji bölümünü tam burslu okudu. Erasmus programıyla bir süre İngiltere'de, Cardiff Metropolitan Üniversitesi’nde çeşitli dersler alan Sakar üniversiteyi dereceyle bitirdi. Sakar, 2020 yılında ABD tarafından Türkiye'de az sayıda öğrenciye verilen Fullbright Yüksek Lisans bursunu kazandı. Yüksek lisans programını Eğitim Psikolojisi üzerine yapan Sakar buradaki eğitimini de dereceyle bitirdi.
"Annemin, kadın gücünü bana aşılaması beni her alanda ilerletti"
Her başarısının destekçisi olarak annesini gören Sakar, "Annem üniversite yolunda en büyük yol göstericimdi. Bana her zaman eğitimin ve kendi ayaklarının üstünde durmanın önemini anlattı. Annemin, kadın gücünü bana aşılaması beni her alanda ilerletti. Babam ise her zaman çok çalışkan bir insan olarak onu örnek almamı sağladı" dedi.
Psikoloji bölümünü İngilizce okumasının nedenine değinen Sakar, "Yurtdışındaki eğitim hayatını hep merak ediyordum. Işık Üniversitesi’ndeki hocalarım, arkadaşlarım ve çalışanlar beni her zaman koşulsuz desteklediler ve Erasmus programı ile İngiltere’ye gitmem için beni yüreklendirdiler" ifadelerini kullandı.
"Kaliforniya’da College Track adlı bir vakıfta uzman olarak çalışıyorum"
Sakar, Fulbright Yüksek Lisans bursunu kazandığında kafasında Amerika’ya ve yüksek lisansa dair çok fazla soru olduğunu ifade ederek, "Ailemin de desteğiyle birçok şeyin üstesinden geldim ve Boston College’da yüksek lisans eğitimimi dereceyle bitirdim. Şu an San Francisco, Kaliforniya’da College Track adlı bir vakıfta (Lauren Jobs’ın (Apple kurucusu Steve Jobs’ın eşi) kurucusu olduğu) Amerika’da kısıtlı imkanlara sahip öğrencilerin üniversiteye gitme sürecine destek oluyorum ve öğrenci alım uzmanı olarak çalışıyorum. İşimin yanı sıra kız kardeşlerim Eylem ve Helin Ayşe’nin burada benimle olması en büyük şansım" dedi.
İleriye dönük hedeflerine değinen Sakar, "Dünyayı gezmenin yanı sıra mutlaka eğitim psikolojisi alanında doktora yapmak istiyorum. Nerede doktora yapmak istediğime henüz karar vermedim ama içimden Stanford Üniversitesi geçiyor" diye belirtti.
"Ekonomik özgürlük ancak eğitimle mümkün olur diye düşünüyorum"
Üniversitede okuyan yada üniversiteye gidecek olan öğrencilere önerilerde bulunan Sakar, "Öncelikle üniversite eğitimi tabi ki kişinin isteğine bağlıdır. Ancak kendi hayatınızla ilgili yapacağınız tercihlerde kendi ayaklarınızın üstünde durmanın ve hiç kimseye ekonomik anlamda ihtiyaç duymamanın paha biçilemez şeyler olduğunu düşünüyorum ve bunun eğitimle mümkün olduğunu belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
İş ve eğitim hayatı planlı olmalı
Sakar, İş bulmak, mezuniyet sonrası planlar ya da mesleki bir alanda var olmak için öğrencilerin son sınıfı beklememeleri konusunda uyararak, "Üniversiteye başlar başlamaz çeşitli projelerde yer almak, stajlar yapmak, yurtdışında eğitim deneyimine sahip olmak ve elbette ki yabancı dil öğrenmek sonraki adımları çok daha kolaylaştırır. Son olarak, öğrenci arkadaşlarımın sadece kendi başarılarına odaklanmalarını ve kendilerini hiç kimseyle kıyaslamamalarını öneriyorum. Herkesin yolu ve yolculuğu birbirinden tamamen farklıdır, farklı olarak değerlidir" dedi.