Yüksekova’da kadınlar, karşılaştıkları zorluklar üzerine konuştu

Yüksekova’da bir araya gelen kadınlar sahip oldukları haklar ve karşılaştıkları zorluklar üzerine tartıştı. Daha güvenli bir yaşam ve toplumsal eşitlik isteyen kadınlar, muhtarların da taleplerine daha duyarlı olmasını istedi.

Yüksekova Kadın Derneği (YUKADER) tarafından organize edilen kadın buluşması, 20 Ekim saat 11:30’da Fuat Usta Cafe’de gerçekleşti. Kadın Yüksekova Kadın Derneği Başkanı Hatice Temir Bozdağ, Sosyolog Özlem Tekirdağ ve Medya Zerender’in katılımıyla düzenlenen buluşmada, kadınların toplumsal hayatta karşılaştığı zorluklar masaya yatırıldı.

Kadınlar, Yüksekova’da kadın olmanın zorluklarını sıraladı

Etkinlik boyunca katılımcı kadınlar, toplumsal baskılar, güvenlik endişeleri ve haklarını yeterince bilmemeleri gibi konulardaki sıkıntılarını dile getirdi. Kadınlar, en temel haklarının bile çoğu zaman görmezden gelindiğini belirterek, Yüksekova’da kadın olmanın zorluklarını şu ifadelerle belirtti:

• “Kadınlara daha nazik olunmalı. Sürekli kaba davranışlarla karşılaşıyoruz.”

• “Son günlerde yaşanan olaylar bizi daha fazla korkutuyor. Çocuklarımızı okula gönderirken içimiz rahat değil.”

• “Baskı altında olmak istemiyoruz. Bizim de yaşama hakkımız var.”

• “Sürekli sözlü şiddete maruz kalıyoruz ve buna karşı sesimizi çıkaramıyoruz.”

• “Kadınlar haklarını ya bilmiyor ya da bilseler bile sahip çıkamıyorlar.”

• “Muhtarlar sorunlarımızla ilgilenmiyor, defalarca aramamıza rağmen geri dönüş yapılmıyor. Muhtarların, kadınların taleplerine karşı daha duyarlı olması gerekiyor.”

Kadınlar, toplumsal alanda daha fazla görünür olmak ve seslerini duyurmak istediklerini vurgulayarak, sosyal etkinliklerin ve kadınlara yönelik alanların yetersizliğinden de yakındı:

• “Sosyal alanlarımız çok kısıtlı. Kadınlar için pazarlar, sinema gibi etkinlik alanları istiyoruz.”

• “Kadınların birey olduğunu hissettirecek mekanizmalar oluşturulmalı.”

• “Kadınlar burada sesini duyuramıyor; bu nedenle daha fazla buluşma ve dayanışma etkinliği düzenlenmeli.”

Kadına yönelik şiddet hayatın her alanında

Kadına yönelik şiddetin artmasıyla birlikte ailelerin de üzerlerindeki baskıyı artırdığını belirten kadınlar, güvenlik kaygılarının da ön planda olduğunu dile getirdi. Özellikle sokakların güvensiz ve yetersiz aydınlatılmış olması, kadınların gece yürüyüşlerini korku içinde yapmalarına neden oluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri