Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Kayalık köyü Meşeli ( Hêşet) mezrasından gelen Avni Karaduman ve ailesi, dedelerinden öğrendikleri tahin üretimini Yüksekova’da sürdürüyor. Karaduman ailesi, 1992 yılında köylerinden göç ettikten sonra geçim kaynağı olan tahin üretimini burada devam ettirerek bölge halkına hizmet veriyor.
“Günlük yaklaşık 90 kilo tahin üretiyoruz”
Avni Karaduman, tahin üretimine dair süreci şu sözlerle anlattı:
“Biz bu mesleği babamızdan ve dedelerimizden öğrendik. Onlar köyümüzde tahin değirmeni işletiyordu. Ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle bu işi Yüksekova’ya taşımak zorunda kaldık. Geçen yıl burada tahin üretimine başladım. Köyümüzdeki tahin değirmenini 40 yıl boyunca çalıştırdık. Ancak Çukurca’ya geri dönmek bizim için maliyetli olurdu. Mazot fiyatları da yüksek olduğu için burada üretim yapmamız daha avantajlı oldu. Susamlarımızı yine Çukurca’dan getiriyoruz, lezzetini bozmadan organik tahin üretmeye devam ediyoruz. Günlük yaklaşık 90 kilo tahin üretiyoruz ve buradaki alışveriş merkezlerine ve halkımıza satış yapıyoruz. Eğer imkanlarımız olursa işimizi daha da büyütmeyi hedefliyoruz.”
“Değirmenimiz yaklaşık 80-90 yıllık bir geçmişe sahip”
Avni Karaduman’ın oğlu Barış Karaduman ise tahin üretiminin zorluklarına değinerek “Eskiden köyümüzde tahin değirmenleri su ile çalışıyordu ve herhangi bir maliyet gerektirmiyordu. Burada ise elektrikle çalıştığı için üretim maliyetleri artıyor. Yine de halkımıza en doğal ve katkısız tahini sunmak için elimizden geleni yapıyoruz. Susamlarımızı kendimiz yetiştiriyor, biçiyor, temizliyor ve işliyoruz. Bizim değirmenimiz yaklaşık 80-90 yıllık bir geçmişe sahip. Çukurca’dan Yüksekova’ya yolculuk 4 saat sürüyor ve çoğu yer halen özel güvenlik bölgesi olduğu için Bu yüzden Yüksekova’da tahin üretimini devam ettirmek bizim için daha uygun oldu” ifadelerini kullandı.
“Kendi imkanlarımızla üretim yapıyoruz”
Bölgedeki işsizlik sorununa da değinen Barış Karaduman, devlet desteğiyle üretimi daha da büyütmek istediklerini belirtti:
“Hakkari ve Çukurca bölgesinde işsizlik oranı oldukça yüksek. Gençler iş bulmakta zorlanıyor. Oysa bölgemiz tarıma çok elverişli. Çukurca’nın pirinci organik ve oldukça kaliteli. Eğer devlet tarıma ve üretime daha fazla destek verirse, gençlerimiz de kendi işlerini kurabilir. Biz şu an kendi imkanlarımızla üretim yapıyoruz. Devletten destek alabilirsek, sigortalı çalışanlar alıp işimizi büyütebiliriz. Şu an babamla birlikte bu işi yürütüyoruz, birimiz siparişleri götürüyor, diğerimiz değirmeni işletiyor. Daha büyük bir şirket haline gelerek üretimi artırmayı hedefliyoruz.”