Yüksekova'da ‘Düğünler tek güne, yemekler tek öğüne indirilsin’ talebi

Yüksekova’da yüksek maliyetler ve ekonomik baskılar, düğün sahiplerini tek öğünlü yemeklere yönlendiriyor.

Artan yaşam maliyetleri ve düğün masrafları, evlenmeyi düşünen çiftleri olumsuz etkiliyor. Ekonomik zorlukların yarattığı baskıyı hafifletmek amacıyla düğün salonu sahipleri, düğün yemeklerinin sadeleştirilmesi gerektiğini savundu.

Yüksekovalı düğün salonu sahipleri ve yerel sanatçılar, düğünlerde verilen öğünlerin yüksek maliyetli olduğunu belirterek, bu öğünlerin tek öğüne indirilmesini ve sadece akşam yemekleri verilmesini talep ediyor. Bu şekilde düğün sahiplerinin ekonomik olarak ağır bir yükten kurtulacağına inanıyorlar.

"Ekonomik sıkıntılar nedeniyle çoğu gencimiz düğün yapamıyor"

Çınar Düğün Salonu yöneticisi Adem Çağala, "Ekonomik sıkıntılar nedeniyle çoğu gencimiz düğün yapamıyor. Sayısız nişanlı vatandaşımız var ama düğünlerini gerçekleştiremiyorlar. Gençlerimize destek amaçlı düğün yemeklerini tek öğüne indirelim. Herkes eşit bir şekilde düğün yemeğini bir öğüne indirip kolayca düğün yapabilsin. Şu an Yüksekova'nın %60'ı düğün yemeklerini tek öğüne indirdi, ancak geri kalan %40'lık kesim iki öğün yemek veriyor. Biz istiyoruz ki düğün yemeklerini tek bir öğüne indirsinler. %40'lık kesime çağrımız, siz de düğünlerinizi herkes gibi tek öğün yapın. Öğlen yemeklerini aradan çıkaralım, sadece düğünde akşam yemekleri olsun. Herkes eşit bir şekilde düğünü yapsın. Bir düğün için bir öğünün maliyeti 100 bin lirayı aşıyor" dedi.

"Düğünlerde yemek verilmesi kaldırılsın"

Tekçe Düğün Salonu sahibi Mikail Tekçe ise, "12 yıldır düğün salonu işletmesi sektöründeyiz. Yıllar önce düğünlerimiz 2 ya da 3 gün sürüyordu. Hatta 2 öğünden fazla yemek veriliyordu. Bu son zamanlarda ekonomik kriz nedeniyle tek öğüne indirildi. Bazı düğün sahipleri verilen öğünlerden ötürü çok zorlanıyor. Neredeyse 200 bin TL yemek masrafları çıkıyor. Düğünlerde belli bir ücret toplanmıyor. Tekçe Düğün Salonu ailesi olarak aile büyüklerine sesleniyoruz; düğünlerde yemek verilmesi kaldırılsın, düğün sahipleri zor durumda kalmasın, ailelere yardımcı olalım. Öğün verme durumu ortadan kalkarsa düğün salonu ücretleri de düşer, hatta bir günde iki düğün yapılırsa tabii ki ücretler yarıya iner. Yemek verme durumu hem bize hem de düğün sahiplerine pahalıya mal oluyor. Düğünleri batıda yapılan düğünler gibi yaparsak, kuru pasta gibi ikramlar olursa iyi olur. Vatandaşlar için de iyi olur. Buradan aile büyüklerine sesleniyoruz; mümkünse yemek olayını kaldıralım, vatandaşları zor durumda bırakmayalım. Bazı aileler borç alıp vatandaşa yemek vermek zorunda kalıyor" diye belirtti.

"Ekonomik kriz herkesi etkiliyor"

Yüksekovalı sanatçı Mehmet Ali Taş ise, yaklaşık 20-25 yıldır bu işi icra ettiğini belirterek, "Bu işi ilk icra ettiğimde düğünlerimiz 3 gün sürüyordu. Kültürel anlamda güzel bir süreçti, sonra düğünler iki güne indirildi, daha sonra bir güne indirildi. Ancak ekonomik kriz herkesi etkiliyor, evlenemeyen gençlerimiz var. Maddi durumu iyi olan insanlarımızdan ricamız, düğünler saat 2 ya da 3 gibi başlasın, 9 ya da 10'da bitsin. Malum krizden ötürü iki öğün yemek verilmesi düğün sahibi için ekonomik olarak zorlayıcı, bu yüzden bir öğüne indirilmesi iyi olacaktır" ifadelerini kullandı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

GÜNDEM Haberleri