Yüksekova'ya 20 kilometre uzaklıktaki Kadıköy (Qadyan) Köyü'nün Orşe Mezrası'nda havaların ısınmasıyla birlikte koyunlar kırkılmaya başlandı. Köy sakinleri, koyun kırkma zamanında geleneksel olarak bir araya gelerek hem işlerini yapıyor hem de eğleniyorlar.
“İmece usulü ile yapıyoruz”
Her yıl Temmuz ayında yapılan koyun kırkma etkinliğinde köylüler koyunlarını imece usulü kırkarken, çevre köylerden ve ilçe merkezinden vatandaşlar da etkinliğe katılıyor. Köy sakinlerinden Mehdi Onat, "Her sene bu zamanlarda burada piknik şeklinde koyun kırkma zamanıdır. İmece usulü ile yapıyoruz. Köydeki arkadaşlar, çevre sakinleri, aile dostlarımız herkes geliyor. Şu an burada 1000-1200 arası koyun var. Herkes gelip koyunlarını bugün kesiyor, başka bir aile başka bir gün yapıyor" dedi.
“Tarım ve hayvancılık biterse gençlerimiz sokaklara dökülür”
Köy sakinlerinden Kudbettin Onat ise tarım ve hayvancılığın hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Eğer tarım ve hayvancılık devam edecekse, devletin elini taşın altına koyması lazım. Tarım ve hayvancılık biterse gençlerimiz sokaklara dökülür. Tarım bu ülkenin vazgeçilmezidir" dedi.
Geleneksel ve sosyal bir etkinlik
Koyun kırkma etkinliğinin köylüler için sadece ekonomik bir faaliyet değil, aynı zamanda sosyal bir etkinlik olduğuna değinen Onat, "Bu bizim bir geleneğimizdir. Her sene olduğu gibi yedinci ayın başından sonuna kadar bu koyun kırkma oluyor, dokuzuncu ayda da kuzuları kırpıyoruz" ifadelerini kullandı.
Ekonomik zorluklar ve artan maliyetler
Köylüler, artan maliyetler nedeniyle tarım ve hayvancılığın giderek zorlaştığına dikkat çekerken, Kudbettin Onat, bölgedeki çoban sıkıntısından ve yüksek maliyetlerden bahsederek "Türkiye genelinde şu anda mazotun litresi 46 TL olmuş. Bu koyun ve hayvanların yemini temin edemiyoruz, işçi bulunmuyor. Bir çobanın aylığı 80.000 TL. Geçen sene çobanlara 30.000 TL veriyorduk, bu sene 80.000 TL çıktı. Yem, süt fiyatları artsa da çiftçi fayda alamıyor. Devletin çiftçiyi desteklemesi gerekiyor" şeklinde konuştu.