Yüksekova Atıksu Arıtma Tesisi inşaatı devam ediyor

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın da destek verdiği “Atıksu Arıtma Tesisi" projesinin inşaat çalışmaları devam ediyor.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Yüksekova Belediyesi tarafından yürütülmekte olan projenin geçen yıl başlatılan inşaat ve teknik destek işlerinde çalışmalar devam ediyor.

Projesinin hayata geçmesiyle birlikte ilçenin içinden geçen ve kanalizasyon sularının karıştığı Büyükçay Deresinin kirlilikten kurtarılması hedefleniyor. Yüksekova Kaymakamı Ömer Cimşit, Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yıldırım ile birlikte Vezirli Köyü'ndeki inşaat çalışmalarını yerinde inceleyip çalışmalar hakkında proje yetkililerinden bilgi aldı.

Projenin toplam maliyeti 7 milyon 500 bin euro

Kaymakam Çimşit, Atıksu Arıtma tesisi'nin Avrupa Birliği tarafından finanse edildiğini hatırlatarak, "İnşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 120 bin nüfuslu Yüksekova ilçemiz tarihte çok büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış, tarihi çok köklü ve güçlü bir ilçedir. İlçemiz gerek nüfusu ile, havaalanıyla, gümrük kapısıyla bölgemizde güçlü bir ilçedir. Avrupa Birliği, bakanlık yetkililerimizle beraber Vezirli köyümüzde inşaatı devam etmekte olan Avrupa Birliği projesi olan 'Atıksu Arıtma tesisi' inşaat çalışmalarını yerinde gezdik. Projenin toplam maliyeti 7 milyon 500 bin euro. Bu maliyetin yüzde 85’i Avrupa Birliği, yüzde 7’si Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yüzde 8’i ise Yüksekova Belediyesi tarafından finanse edilmektedir. Çalışmalara destek veren herkese teşekkür ediyorum. Bu projenin hayata geçmesiyle birlikte ilçenin içinden geçen Büyükçay Deresi kirlilikten kurtulmuş olacak" dedi.

2047 yılına kadar atıksu arıtma ihtiyacının karşılanması bekleniyor

Yüksekova Atıksu Arıtma Tesisi, Yüksekova'da yüksek düzeyde çevre koruma ve Avrupa Birliği Su ve Atıksu Direktiflerine uyum sağlamasının mümkün kılınması suretiyle Türkiye'nin AB'ye girişinin de hızlandırılması amacını taşıyor. Tesis tamamlandığında 2047 yılına kadar bölgenin atıksu arıtma ihtiyacının karşılanması bekleniyor.

Tesis inşaatı ile birlikte, proje kapsamında sağlanan teknik yardım ve kapasite geliştirme çalışmaları ile de Yüksekova Belediyesi’nin teknik ve mali açıdan güçlendirilmesi, belediye personelinin kapasitesinin geliştirilmesi, tesis yönetimi için sözleşme yönetimi ve denetimi ile atıksu tesisinde üretilen çamurun nihai kullanımı için destek sağlanması gerçekleştiriliyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

GÜNDEM Haberleri