Yüksekova’da bir tekstil kent kurulması durumunda 500 kişiye istihdam sağlayabilecek potansiyelleri olduğunu vurgulayan Kom, Yüksekovalı yatırımcıları, yatırımlarını Yüksekova’ya yapamaya davet etti.
Tekstil sektöründe personel olarak çalışmaya başladığı dönemlerde kurduğu hayalini, geçtiğimiz yıl İpek Yolu Caddesi üzerindeki bin 500 metre karelik kapalı bir alanda kendi atölyesini kurarak gerçekleştiren Murat Kom, eğer uygun koşullar sağlanırsa atölyesini bir fabrikaya çevirip daha çok istihdam sağlamak istiyor.
Sipariş kapasitesi yüksek olan firmalarla çalışan Murat Kom, “500 personel çalıştırsam bile firma beni doyurur’’ diyor. Hem kadın hem erkek kıyafetleri üretilebilen atölyede şu an çoğunlukla kadın kıyafetleri üretiliyor.
İstanbul ve Ankara merkezli iki marka için Yüksekova’da üretilen kadın kıyafetleri, buradan tırlarla bu şehirlere gönderildikten sonra yurtdışına ihraç ediliyor. Şu ana kadar kadar Kom Tekstil Atölyesi’de üretilen 4 tır kıyafet sipariş sahibi firmalara ulaştırılmış.
"Kalifiye Personel Bulamıyoruz"
Atölyede güncel olarak 50 personel istihdam ediliyor. Ancak kalifiye personel bulmadıkları için personelleri eğitmek zorunda kaldıklarını ifade eden Murat Kom, “Alt yapımız 150-200 kişi kadardır. Elektrik alt yapımız yeterli. 90 makinemiz var ama bu makinelerin hepsini çalıştırma imkanım personel sıkıntısından dolayı yok. Fazlasıyla siparişimiz var ancak personel eksik’’ diyor.
"Burası bana yetmiyor"
Hedefinin atölyesini daha da büyütmek olduğunu belirten Kom, personelleri için de sosyal imkanlar sunan daha büyük bir yere geçmek istiyor. Mevcut atölyelerinin büyük giyim markaları tarafından ‘’merdiven altı’’ tabir edilen atölyeler gibi görüldüğü için bu markalardan sipariş alamadıklarını vurgulayan Kom, “Burdan devlet yetlililerine sesleniyorum. Bizim şu an eksiğimiz tekstil kenttir. Şu an büyük firmaların gözünde merdiven altı olarak görülüyoruz. Büyük tekstil markalarına çalışamıyoruz. Bu markaların fiyatları daha yüksek. Eğer onlara çalışırsak personelimize de daha iyi ücretler verebiliriz’’ dedi.
"Memleketinde çalışmak çok güzel bir şey"
Daha önce başka şehirlerde tekstil sektöründe çalışan Büşra Tire isimli çalışan, Yüksekova’da böyle bir atölye açıldığını duyunca işini bırakıp Yüksekova’ya gelmiş. Burada Kom Tekstil’de çalışmaya başlayan Tire, "Kendi memleketinde çalışmak çok güzel, ortam çok aile ortamı kimse ayırt edilmiyor. Burada 100 kişilik daha kapasite var. Yoğunluğumuz var makinelerimiz boş. Makineyi bilen arkadaşlarımız buraya gelsin’’ diyor.
"Her şey çok güzel"
Atölye açıldığından beri burada çalışan Gurbet Ayhan da daha önce İstanbul’da çalışmış, "İstanbul’daki çalışma ortamına göre Yüksekova’da çalışma ortamı çok daha sıcak diyor. Günlerimiz güzel geçiyor, maaşımız gününde yatıyor. Her şey güzel bence" diyor.
"Yüksekova’yı işsizlikten kurtarmanın tek yolu tekstil"
Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç ise İŞ-KUR Yetkilileri ile birlikte atölyeyi ziyaret ettiklerini ve gördükleri manzaranın çok hoşlarını gittiğini belirterek, "Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Yüksekova’yı işsizlikten kurtarmanın tek yolu tekstildir. Tekstil kent kurulması, atölyelerin çoğaltılması ile işsizliğin önüne geçilebilir. Bu anlamda çalışmalar yürütüyoruz. Bu atölye daha iyi de olabilirdi bu anlamda da destekler bekliyoruz’’ dedi.