‘Geçim şartlarını’ ortaya koymak için her ay düzenli olarak ‘Açlık ve Yoksulluk Araştırması' yapan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Şubat’ın verilerini yayınladı.
Araştırmaya göre, geçtiğimiz ay asgari ücretle eşitlenen açlık sınırı bu ay asgari ücretin 300 TL üzerine çıktı. Yoksulluk sınırı da asgari ücretin 4 katına yaklaştı:
- Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 4 bin 552 TL’ye,
- Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 15 bin 139 TL’ye,
- Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 5 bin 969 TL’ye yükseldi.
Ocak’ta açlık sınırı 4 bin 249 TL, yoksulluk sınırı 13 bin 843 TL, bekar bir çalışanın 'yaşama maliyeti' de 5 bin 587 TL'ydi.
Dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama da (mutfak enflasyonu) bir önceki aya göre yüzde 7,12 oranında arttı. Asgari harcama tutarındaki artış son on iki ayda yüzde 66,38’i buldu.
"Bekar bir çalışan 1716 TL daha bulmalı"
“Asgari ücretle çalışan bekar, yaşama maliyetini karşılamak için 1716 TL daha bulmalı” Türk-İş araştırmasında şu yorumu yaptı:
“Gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi 14 Şubat’ta etiketlere yansıdı. Ancak öncesinde yükselmiş olan başta yumurta ve un gibi temel gıda ürünleri ile yükselişi durdurulamayan meyve sebze fiyatları yüzünden vatandaşın reel geliri bu ayda da geriledi.
“Özellikle taze sebze-meyve, üretim ve tedarik maliyetlerinin yanında ürün azlığından dolayı cep yakmaya devam etti. Resmi verilere göre gübre ve toprak geliştiricilerin fiyatlarındaki yükseliş yüzde 150’yi aştı. Markette ve pazarda sepet tutarı arttıkça zorlanan tüketici, almaktan vazgeçip ürünlerin bazılarını bırakmaya başladı.
“Akaryakıt, doğalgaz, elektrik gibi enerji giderleri de hane halkı üzerinde büyük bir yük oluşturmaya devam etti.”