Hakkari Milletvekili Vezir Coşkun Parlak, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in cevaplaması istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde, 24 Temmuz 2024 tarihinde Hakkari'nin Yüksekova ilçesi kırsalında hayvanlarını otlatan Bedrettin Düzen isimli çobanın, temas ettiği patlayıcı bir cismin infilak etmesi sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi. Önergede, patlayıcının büyük olasılıkla kara mayını olduğu belirtilerek, olayın yaşandığı bölgenin özel güvenlik bölgesi ilan edilmiş olması nedeniyle güvenlik görevlileri tarafından bırakılmış olma ihtimaline dikkat çekildi.
“Bölge halkının güvenliğini ciddi şekilde tehdit ediyor”
Önergede, bölgedeki mayınlar nedeniyle son yıllarda çok sayıda patlama yaşandığı ve bu patlamaların birçok sivil yurttaşın hayatını kaybetmesine neden olduğu vurgulandı. Özellikle güvenlik güçleri tarafından rastgele döşenen mayınlar ve terk edilen askeri mühimmatın, bölge halkının güvenliğini ciddi şekilde tehdit ettiği ifade edildi.
“Sorumlular tespit edilerek yargı önüne çıkarılmalı”
Soru önergesinde devlet yetkililerinin bu tür olayları ciddiyetle ele alması, sorumluların tespit edilerek yargı önüne çıkarılması ve benzer olayların tekrar yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı. Ancak önceki benzer olaylardan sonra yaşanan bürokratik ve yargısal süreçlerin yeterli ciddiyetle ele alınmadığı eleştirisi yapıldı.
Vekil Vezir Coşkun Parlak önergesinde şu soruları sordu:
- Çoban Bedrettin DÜZEN’in hayatını kaybetmesine neden olan cismin niteliği nedir? Söz konusu cisim iddia edildiği gibi bir kara mayını mıdır?
- Özel güvenlik bölgesi ilan edilen yerlere yerleştirilen mayın dahil patlayıcı cisimlerle ilgili Bakanlığınızın oluşturduğu bir veri tabanı var mıdır?
- Bugüne kadar Hakkari’de kaç sivil yurttaş kırsal araziye bırakılmış askeri mühimmat patlaması sonucu hayatını kaybetmiştir? Kaç kişi yaralanmıştır?
- Kırsal bölgelerde gelişigüzel bırakılan askeri mühimmatın yarattığı can kayıpları ve yaralanmalarla ilgili Bakanlığınız tarafından başlatılan soruşturma var mıdır? Varsa sonuçları ne olmuştur?
- Türkiye genelinde toprağa gömülü kaç adet mayın ve diğer patlayıcı cisim vardır?
- Mayınların ve diğer patlayıcı cisimlerin temizlenmesi için yürütülen bir çalışma var mıdır? Türkiye bu konudaki uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmekte midir?
- Mayınlı bölgede yaşayan sivil halka, kendi güvenliklerini sağlayabilmeleri için Mayın Risk Eğitimi verilmesine dair bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
- Mayın patlaması sonucunda yaşanan can kayıpları ve yaralanmalara dair bugüne kadar Bakanlığınızca açılmış soruşturma bulunmakta mıdır? Varsa sonuçları ne olmuştur?