Uzm. Psikolog Koçer, çocuklarda yeme sorunlarının 2-3 yaşlarında başladığını ve bu dönemin çocuklar için oldukça zor olduğunu belirtti.
Bebeklerin kendi kişiliklerini bulmaya çalışırken aynı zamanda bakım verenden ayrılmamaya çalıştığını ifade eden Uzm. Psikolog Koçer, "Ancak, çocuğun kişilik gelişimine yönelik çabalarına ebeveynler bazen olumsuz tepkiler verebilir, endişelenebilir ve hatta suçluluk duygusu yaşayabilir" şeklinde konuştu.
Çocuk ve ebeveyn arasında bir "savaş atmosferi" olabileceğini, her gün ve her öğünde aynı senaryonun yaşanabileceğini belirten Uzm. Psikolog Koçer, "Bu gerginlik arttıkça, çocuk da karşı koyma eğiliminde olabilir ve çatışmalar artabilir. Bu gerilim, çocuğun diğer davranışlarını da etkileyerek tuvalet eğitimi, uyku düzeni ve ebeveynle iletişim gibi alanlarda sorunlara neden olabilir" uyarısında bulundu.
"Doğru tanı ve tedavi ile yeme bozuklukları tedavi edilebilir"
Yeme bozukluklarının çocukluk ve ergenlik dönemlerinde duygu, düşünce ve davranışları olumsuz etkileyen önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Uzm. Psikolog Koçer, "Yeme bozukluklarının görülme sıklığında son yıllarda artış yaşanmaktadır. Genetik, psikolojik ve sosyal faktörlerin bir araya gelmesiyle yeme bozuklukları ortaya çıkabilir. Doğru tanı ve tedavi ile yeme bozuklukları tedavi edilebilir. Yeme bozukluklarının belirtileri arasında yemek reddi, seçici yeme alışkanlıkları, öğün zamanlarında kusma ve öfke patlamaları gibi sorunlar yer alır. Yeme bozukluklarına birçok neden etki edebilir, örneğin beslenme alışkanlıkları, aile ilişkileri ve travmatik deneyimler" şeklinde konuştu.
"En önemlisi, sabırlı ve sevgi dolu bir yaklaşım"
Uzm. Psikolog Koçer, anne babalara şu önerilerde bulundu: Çocuğunuzu yemek yemesi için zorlamayın. Sözleriniz ve davranışlarınızla çocuğunuza örnek olun. Çocuğunuzun kendi kendine yemek yemesine teşvik edin ve alternatif seçenekler sunun. Olumlu yeme davranışlarını ödüllendirin. Çocuğunuzun sevmediği yiyecekler konusunda katı olmayın ancak tutarlı davranın. Yemek zamanları için net bir düzen oluşturun ve çocuğunuzla masada yemek yemeye özen gösterin. En önemlisi, sabırlı ve sevgi dolu bir yaklaşım sergileyin."