Son yıllarda başta Yüksekova olmak üzere Hakkari ve çevresine olan turistik ilgi arttı. Bölgenin doğal ve kültürel zenginlikleri, yüzlerce doğaseveri ve gezici turistin ilgisini çekiyor. Ancak bu ilgi beraberinde bazı sorunları da getirdi.
Doğa tahribatı
Hakkâri'de doğa turizminin gelişmesi için çaba sarf eden dağ rehberi ve dağcılık antrenörü İskender Kahraman, bölgeye yönelik turist akınının başlamasıyla doğanın tahrip edilmeye başlandığını belirtti. Yerli halkın grupların da çevreye duyarsız davrandığını aktaran Kahraman, her yerde çöp birikintileri ve tahribat izleriyle karşılaştığını söyledi. Bu durumun turistlerde şaşkınlık ve hayal kırıklığı yarattığını vurgulayan Kahraman, "Bu insanlar neden doğaya düşmanlık besliyorlar?" gibi sorularla karşılaştığını aktardı.
Eğitim ve denetim eksikliği
Kahraman, bölgeyi turizme açmanın yeterli olmadığını, sürdürülebilir bir turizm politikası oluşturulması gerektiğini belirtti. Kahraman, doğa festivalleri ve turizm geliştirme toplantılarının ehil olmayan kişiler tarafından organize edilmesinin doğa tahribatına yol açtığını, eğitimli ve belgeli personelin görüşlerinin alınması gerektiğini savundu.
Kahraman, doğanın temiz tutulması için çağrıda bulundu
İskender Kahraman, Ağrı Dağı'ndaki çöp yığınlarına dikkat çekerek, Cilo Dağları ve diğer doğal güzelliklerin aynı akıbeti yaşamaması için çağrıda bulundu.
Kahraman, “Eğer gerekli önlemler alınmazsa, gelecekte gezilecek buzullar, göller ve vadiler kalmayacak” dedi.
İskender Kahraman kimdir?
Köşe yazarı ve gazeteci olarak tanınan İskender Kahraman, son yıllarda Hakkâri’deki Cilo Dağları, Ağrı Dağı, Süphan ve Kaçkar Dağları gibi bölgelerde dağcılık ve dağ kayağı rehberliği yapıyor. Dağcılık, kayak ve dağ kayağı antrenörlüğünün yanı sıra bu sporların rehberlik belgelerine sahip olan Kahraman, Hakkâri’ye olan turistik ilginin oluşmasında katkı sağladı. İngilizce, Farsça, Arapça ve Kürtçe gibi bölge dillerini bilen Kahraman'ın, turist rehberliği alanında master, gazetecilik alanında ise, doktora derecesi bulunuyor.