Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu ile Ankara Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda yapılan açıklamada, TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu'nun, halkın sağlık hakkının, doğanın, kadınların, yaşamın ve özgürlüğün her daim savunucusu olduğu vurgulandı.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Uzun süredir Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birinci basamak sağlık hizmetlerinin özelleştirildiği, kamu hastanelerinin borçlandırılarak ödeneksizlik ve kısıtlamalarla karşı karşıya kaldığı bir sistemle karşı karşıyayız. Bu süreçte, sağlık alanında sınıf ayrımı derinleşmiş ve kadınlar, özellikle özel gereksinimleriyle en fazla zarar gören grup haline gelmiştir.”
Üreme ve cinsel sağlık hizmetlerinin birinci basamakta neredeyse durdurulduğu belirtilen açıklamada, “İktidarın gerici söylemleri nedeniyle yasal hak olan kürtaj kamu hastanelerinde tıbbi endikasyon dışında yapılmamaya başlanmıştır. Çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlara tek adres özel hastaneler gösterilmiş, özellikle yoksul kadınlar seçeneksiz bırakılmıştır” denildi.
Açıklamada ayrıca, rahim ağzı kanserini 'önlenebilir kanser' sınıfına sokan HPV aşısının ücretsiz olması ve çocuk yaş grubundan itibaren aşı takvimine alınması gerektiği belirtildi.
“Ne genel ne de yerel seçimlerde toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten perspektiflerin yer almadığı” ifade edilen açıklamada, kadın taleplerine seçim programlarında yeterli önemin verilmediği vurgulandı. Ayrıca, kadınlar için 8 talep sıralandı:
Çalışan kadınlar için kadın dostu güvenli alan, cinsel sağlık ve üreme sağlığı odası, emzirme için uygun alan ve çocuklar için kreş istiyoruz. Hem anne hem baba için en az altı ay devredilemez ücretli ebeveynlik izni istiyoruz. Tıp eğitiminde toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı derslerin zorunlu olmasını talep ediyoruz. Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerinin ücretsiz ve kolay ulaşılabilir olmasını, kamu hastanelerinde isteğe bağlı tıbbi kürtaj hakkının yeniden tesis edilmesini istiyoruz. Ücretsiz HPV aşısının aşı takvimine alınmasını istiyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptal edilmesini ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanmasını talep ediyoruz. Tüm sağlık çalışanlarına, kadına yönelik şiddete toplumsal cinsiyete duyarlı yaklaşımla psikolojik ilk yardım eğitimi kampanyası yapılmasını istiyoruz. Her hastanede toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleme birimleri oluşturulmasını istiyoruz.