Tıp tarihinde ilk kez, domuzdan alınan böbrek bağışıklık sisteminin reddetmesini tetiklemeyecek şekilde bir insana nakledildi. ABD'de gerçekleştirilen operasyonda, insan vücudunun reddettiği bilinen Glycan adlı şeker molekülünün genlerinden çıkarılması için genetiğiyle oynan bir domuzun böbreği, bir insana sorunsuz şekilde nakledilmesinde başarı sağlandı. Bu gelişmenin, yeterli bağışçı bulunmayan organ nakillerinde hayvanların kullanılmasının önünü açacağı belirtiliyor.
Söz konusu operasyon, New York'taki NYU Langone Sağlık Eğtim ve Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirildi. İnsanın bağışıklık sisteminin reddettiği glikan molekülü çıkarılmış domuz böbreği, beyin ölümü gerçekleşen ve böbrek fonksiyonlarında bozukluk bulunan bir hastaya nakledildi. Hastanın ailesinin, yaşam destek ünitesinden alınmasından önce nakil operasyonuna izin verdiği belirtildi.
Böbrek üç gün boyunca hastanın damarlarına bağlı şekilde, araştırmacıların inceleme yapabilmesi için vücudun dışında tutuldu. Araştırma ekibinin başındaki Dr. Robert Montgomery, bu süreçte böbreğin fonksiyonlarının 'gayet normal' olduğunu, vücudun böbreği reddetmediğini, nakledilmiş bir böbrekten beklenen düzeyde idrar üretiminin gerçekleştiğini ve hastanın böbrek yetmezliği kaynaklı kreatinin değerlerinde düzelme görüldüğünü anlattı.
Bu gelişmeyle, organ nakil operasyonlarında yepyeni bir dönemin başlayabileceği belirtiliyor. Araştırmacılar on yıllardır, insan vücudunun hayvanların organlarını reddetmemesi için çalışmalar gerçekleştiriyordu.