İngiltere'nin, Türkiye’deki sığınmacıların Avrupa’ya geçişini engellemek için Türkiye’ye sağladığı sınır güvenliği finansmanını 2022’de 3 milyon sterline çıkardığı iddia ediliyor.
The Guardian’ın “freedom of information request” (bilgi edinme özgürlüğü) talepleri yoluyla elde ettiği bilgilere göre, Türkiye'nin deniz sınır güvenliği eğitimi için Türk polisi ve sahil güvenliğine 2019’da 14.000 sterlin ödenmişti. Bu miktar, 2021-22'de eğitim ve ekipman için 425 bin sterline, bu yıl ise sığınmacıların geri dönüş ve yeniden entegrasyon yardımını da kapsayacak şekilde 3 milyon sterline yükseltildi.
Habere göre söz konusu finansman, “Resmi kalkınma yardımı” (ODA) bütçesinden sağlandı ve bakanlığın İstihbarat Direktörlüğü'nün parçası olan İçişleri Bakanlığı Uluslararası Operasyonlar aracılığıyla ödendi.
"VAN SINIRINA 9 ARAÇ"
Finansmanın yanı sıra İngiltere İçişleri Bakanlığı, Ulusal Polis Teşkilatı ve Sahil Güvenlik de dahil olmak üzere Türk sınır güçlerine ekipman ve eğitim de sağladı. Haziran 2022'de Van-İran sınırında kullanılması Birleşik Krallık Yüksek Komiser Yardımcısı tarafından İran sınırındaki Türk Polis Teşkilatı'na 9 araç teslim edildi.
SIĞINMACILARA KÖTÜ MUAMELE İDDİASI
Geçen yıl Türkiye, İran ile olan sınırında 238 bin 448 göçmeni geri çevirdiğini söylemişti. Haberde, Guardian’ın ulaştığı video kayıtlarında Türkiye sınırını geçmeye çalışan Afgan sığınmacılara karşı aşırı şiddet ve güç kullanıldığı, kötü muamele uygulandığı ifade ediliyor.
The Guardian’a konuşan avukat Mahmut Kaçan, sınırdaki ölümlerin ve geri itmelerin iki yıl önce artmaya başladığını söyledi. İltica ve insan hakları ihlalleri üzerine çalışan Kaçan, "BMMYK, Türkiye'nin sınırda yaptıklarını hiç eleştirmiyor ya da bunlardan hiç bahsetmiyor. AB ve sınır güvenliği için Türkiye'ye para veren diğer ülkeler gibi onlar da bu insanların ölümünde suç ortağıdır” dedi.
İngiltere İçişleri Bakanlığı ile de iletişime geçen Guardian, bakanlık sözcüsünün cevaplarını aktardı. Habere göre Bakanlık Sözcüsü, şunları söyledi:
“Diğer birçok Avrupa ülkesi gibi İngiltere de yasadışı göç, uyuşturucu kaçakçılığı ve modern kölelikle mücadele için yurtiçi ve yurtdışında çalışıyor. Bunun gibi sosyal açıdan büyük zarar veren konularla ilgili attığımız adımlar, Türkiye gibi müttefiklerimizdeki operasyonel meslektaşlarımızla karşılıklı yarar sağlayan yakın çalışmayı da kapsıyor.”