Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen uçkun, Tatvan'da tezgahlarda yerini aldı. Dağların zirvelerinden büyük zorluklarla toplanan ve kent merkezinde kilosu 150 TL'den satılan uçkun, birçok aile için önemli bir geçim kaynağı haline geldi.
Vatandaşlar, torbalarla topladıkları uçkunu şehir merkezindeki ana caddelerde satışa sunarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Yüksek kesimlerde yetişen bu bitkinin, özellikle sarılık, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği düşünülüyor. Kilosu Anamur muzunun üç katı fiyata satılan uçkun, bölge halkı tarafından büyük bir ilgiyle tüketiliyor.
Hizan yaylalarında topladığı uçkunu satan Ercan Sepet, "Uçkunu nisan ayında toplamaya başlıyoruz. Bu bitkinin yaklaşık bir aylık bir ömrü var. Yılda bir kez çıkıyor, bizler de uçkunu satarak geçimimizi sağlıyoruz" diyor. Aynı şekilde, bir kış boyunca uçkunun çıkmasını bekleyen Oğuz Uçak da, "Her derde deva olan uçkunu herkese tavsiye ediyorum. Bir kış bu bitkinin çıkmasını bekledim. Ekşimsi tadı, ayrı bir aroma veriyor" şeklinde konuştu.