Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ordu ve paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDG) arasında altı gündür devam eden çatışmalarda yaklaşık 300 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Sosyal medya hesabından ülkedeki duruma ilişkin açıklama yapan Ghebreyesus, ülkedeki durumun daha endişe verici ve içler acısı hale geldiğini belirterek yaşanan çatışmalarda 3 binden fazla kişinin de yaralandığını bildirdi.
'SAĞLIK HİZMETLERİNE YÖNELİK SALDIRILARI DURDURUN'
AA'nın haberine göre, Ghebreyesus, sağlık tesislerini işgal eden güçlerden gelen haberlerin endişe verici olduğuna da değinerek "Sağlık hizmetlerine yönelik saldırılar, uluslararası hukuk ve sağlık hakkının açık bir ihlalidir. Bunların durması gerekir" dedi.
Elektrik, gıda, su ve personele güvenli erişimde yaşanan sorunlar ve tıbbi malzemelerin azaldığını belirten DSÖ Genel Direktörü, bu durumun, acil bakıma ihtiyaç duyan binlerce yaralının olduğu zamanda sağlık kuruluşlarının çalışmasını neredeyse imkansız hale getirdiğini ifade etti. Ghebreyesus, Sudan'daki taraflara yönelik 'çatışmalara insani ara verme' çağrısını yinelerken, barışın tek çözüm olduğunu söyledi.
AB'DEN 'ÖN KOŞULSUZ ATEŞKES' ÇAĞRISI
Avrupa Birliği (AB) de Sudan'daki çatışmaları kınadığını ve acilen kalıcı ateşkese varılması için desteğe hazır olduğunu bildirdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB adına yaptığı açıklamada, çatışmaları kınadıklarını, çatışmaların bölgesel istikrarsızlığa da neden olabileceğini belirtti. Tarafları uluslararası insani hukuka uymaya davet eden Borrell, acilen ön koşulsuz ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu.
Borrell, insani yardım erişimine de izin verilmesi gerektiğini belirterek, bu kapsamda Ramazan Bayramı vesilesiyle de bir ateşkese varılmasını destekleyeceklerini kaydetti. Viyana Sözleşmesi çerçevesinde diplomatik temsilciliklerin dokunulmazlıklarına saygı gösterilmesinin önemine vurgu yapan Borrell, ülkedeki AB vatandaşlarının güvenliğinin sağlanmasını istedi. Borrell, dış aktörlerin çatışmayı körüklemekten kaçınması gerektiğini ifade ederek, bölgesel ve uluslararası arabuluculuk çabalarını da desteklediklerini bildirdi.
Ne olmuştu?
Sudan'ın başkenti Hartum'da ve çeşitli şehirlerde, 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter güç Hızlı Destek Güçleri'nin (HDG) arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDG arasında 'HDG'nin tamamen orduya katılmasını' öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.
Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDG'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını ve bu esasa göre davranılacağını bildirmişti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 18 Nisan itibariyle hayatını kaybedenlerin sayısının 270'e yükseldiğini belirtmişti. Sudan ordusu da uluslararası taraflarca önerilen 24 saatlik ateşkes çağrısına saat 18.00'den itibaren uyacaklarını açıklamıştı. Fakat açıklanan ateşkese uyulmamış, çatışmalar büyük ölçüde devam etmişti.