“Şırnak’taki ağaç kıyımı iki yıldır aralıksız bir şekilde devam ediyor"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, Şırnak’taki ağaç kıyımına dair Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) araştırma önergesi verdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2021'de Şırnak kent merkezi, Cizre, Uludere, İdil, Beytüşşebap ve Silopi ilçelerini kapsayan 20 bölge için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna gerek dahi duymadan maden arama izni verdi.

Şırnak ve diğer Kürt kentlerindeki ağaçlar, uzun süredir "güvenlik" gerekçeleriyle de kesiliyor ve kıyıma uğruyor.

Konuya dair HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, ağaç kıyımlarının ardından hangi faaliyetlerin gerçekleştirildiğinin ve bu yıkımlardan kimlerin sorumlu olduğunun aydınlatılması için TBMM'ye araştırma önergesi verdi.

"Kıyım iki yıldır devam ediyor"

Özgüneş, önergesinde şu ifadelere yer verdi: "Basında çıkan haberler ve görgü tanıklarının beyanlarına göre özellikle geçen iki yıllık süreçte Cudi, Gabar ve Besta olarak ifade edilen bölgelerde güvenlik korucularının ağaç kesim işinde olduğu ifade edilmektedir. Daha önce de Cudi Dağı eteklerinde bulunan Dağkonak, Cevizdibi, Anılmış, Üçkiraz, Kemerli kırsallarında bulunan binlerce dönümlük alanda ağaç kıyımı yapıldı.

"Aynı durum Besta bölgesinde bulunan Şerevan, Cemiller, Xirbekbesta, Töşemi ve Deloşer mevkilerinde devam etti. Birçok defa dile getirmemize rağmen bu doğa talanı ve ağaç kıyımı iki yıldır aralıksız bir şekilde devam etmektedir."

Şırnak bölgesinde genellikle "güvenlik" gerekçesiyle yapılan ağaç kıyımlarının ekosisteme verdiği zararın yanı sıra, bu bölgede yaşayan yurttaşların da yaşam alanlarını ve geçim kaynaklarını yok ettiğini ifade eden Özgüneş, Ayvan köyünde yaşayan Fatma Kabul isimli bir yurttaşın sözlerine yer verdi.

"Pancar dahi toplayamıyoruz"

Kabul, Mezopotamya Ajansı'nda da yer alan ifadelerinde şöyle diyordu: "Köyümüze dönüp orada yaşamak istiyoruz. Bize yapılan bir işkencedir. Köydeki hayatımızı çok özledik. Ama şimdi de dağlarımızdaki ağaçlar kesiliyor. Ağaçlarımızın kesilmesini, doğamızın talan edilmesini istemiyoruz. Korucular ağaçlarımızı kesiyor, diğer yandan da dağlarımıza saldırılıyor. Köylerimize gidip pancar dahi toplayamıyoruz. Gittiğimiz zaman korucu ve askerler bizi engelliyor. Koruculara çağrımız şudur; ağaç kesimine artık son verin. Saldırılar ve ağaç kesimi son bulsun."

Halkın ekonomik kaynakları

Şırnak'taki ağaç kıyımlarına dair Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasının gerekliliğine dikkat çeken Özgüneş ise sözlerini şöyle sonlandırdı: 

"Bölge insanının doğa ile iç içe yaşayan karakterinden hareketle tarım ve hayvancılıkla gelir sağlayan halkın, kendi imkânlarıyla ürettiği sınırlı ekonomik kaynaklar yok edilmektedir. Ağaç kesimlerinin bir an önce sonlandırılması, bu kesimlerden zarar gören yurttaşların zararlarının tespit edilerek giderilmesi başta olmak üzere yetkili kurumların bu duruma seyirci kalmasının sebepleri, kamu görevini ihmal suçlamalarının araştırılması ve ormanlarımızın korunması amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması elzemdir."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri