Şırnak Barosu, Birca Belek Dil ve Kültür Derneği'yle ortak bir çalışma yaparak avukatlara Kürtçe eğitim vermeye başladı. Baroya üye avukatların talepleri doğrultusunda Şırnak Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu'nda başlayan dersler, dernek eğitmenleri tarafından veriliyor.
Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, göreve başladıklarında ilk olarak meslektaşlarının ihtiyaçlarını tespit ettiklerini ifade etti. Bu kapsamda ilk olarak mesleki iç eğitimlere başladıklarını belirten Dilsiz, hemen akabinde avukatların talepleri doğrultusunda Kürtçe anadil eğitimi için Birca Belek'ten eğitmen talebinde bulunduklarını söyledi.
SAVUNMADA DİL ÖNEMİ
Türkiye genelinde 20-25 milyon insanın konuştuğu Kürtçe'nin hala “bilinmeyen bir dil” olarak kayıtlara geçtiğini vurgulayan Dilsiz, bedel ödenerek verilen mücadeleler sonucunda bugün adliyelerde Kürtçenin kullanıldığını hatırlattı. Bölge illerinde bulunan bütün avukatların müvekkilleriyle Kürtçe iletişim kurduğuna değinen Dilsiz, “Bir avukatın müvekkilini iyi anlayabilmesi için dil iletişiminin güçlü olması gerekiyor. Bizler bu topraklarda yaşayan insanlar olarak ana dilimizi iyi bilmeliyiz. Kürtçeyi öğrenen avukat arkadaşlarımız, mahkemelerde anadilinde savunmalarını yapan yurttaşlarımızın maruz kaldığı çevirmen hatalarına müdahale edebilecekler” dedi.
Mahkemelerde yapılan savunmaların önemine dikkat çeken Dilsiz, “Mahkemede yanlış bir ifade kullanıldığı zaman sorumluluğu vardır. Bunun için doğru ifade etmek ve doğru anlaşılmak gerekiyor. İnsanlarımız suçsuz iken Türkçe bilmediği için suçlu konumuna düşüyor. Kürtçeyi bilen avukat arkadaşlarımız bu sorunun önüne geçebilecektir” diye konuştu.Şırnak Barosu olarak sanal medya hesaplarını da Kürtçe ve Türkçe kullandıklarını söyleyen Dilsiz, diğer baroların da benzer girişimlerde bulunması gerektiği belirtti.
TALEP OLUMLU
Şırnak Barosu avukatlarına Kürtçe eğitim veren Birca Belek Dil ve Kültür Derneği eğitmenlerinden Bahattin Robar, 24 avukatın katılımıyla 1 aydır eğitimin devam ettiğini söyledi. Birinci seviyeden eğitime başladıklarını dile getiren Robar, ilk etapta Kürtçe okuma ve yazmayı öğrettiklerini belirtti. Avukatların standart ölçülerde Kürtçeyi yazmayı, okumayı ve telaffuz etmelerini sağlamaya çalıştıklarını kaydeden Robar, “Bir barodan böyle bir talebin gelmesi çok olumludur. Avukatlar, öğretmenler ve sağlıkçılar gibi meslek gruplarının görevlerini kendi dilleriyle icra etmesi işlerini daha iyi yapmalarını sağlayacaktır.Toplum da bu durumdan hoşnut olacaktır ve daha fazla faydalanacaktır. Aynı şekilde diğer bölgelerdeki meslek odalarında da bu tarz girişimlerin olmasını bekliyoruz" diye belirtti.
‘ENGELLER KALDIRILSIN’
Her halkın anadilini bilmesi ve kullanması gerektiğinin önemine dikkat çeken Robar sözlerini şöyle sürdürdü: “Başta Kürt dili olmak üzere bütün dillerin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Egemenler dilimizin önündeki engelleri kaldırmasalar bile bireysel olarak engelleri kaldırmamız gerekiyor. Bunun da yolu öğrenmek ve öğretmekten geçer. Toplumun taleplerini ve ihtiyaçlarını iyi anlamak için dillerine hakim olmak gerekiyor. Bunun için bütün siyasetçilerin, meslek gruplarının Kürtçeyi iyi bilmesi ve öğrenmesi gerekiyor.”