Siirt'te her yıl ilkbahar mevsimiyle birlikte göçerler tarafından üretilen yayla peyniri, bu yıl da büyük ilgi görüyor. Yayla peynirinin özellikle İstanbul, İzmir ve Mersin gibi büyük şehirlerde yoğun talep gördüğü belirtiliyor.
Peynir sezonunun başlamasıyla birlikte satışların arttığını ifade eden peynirci Ahmet Toprakçı, peynirin göçer peyniri olduğunu ve kışlık peyniri almak isteyenlerin yoğun ilgi gösterdiğini dile getiriyor. Siirt'in meşhur peynirinin tamamının koyun sütünden ve göçerler tarafından üretildiğini vurguluyor. Çemikari Pervari bölgesinden gelen bu peynirin talebinin havaların ısınmasıyla birlikte arttığını ve 20 gün ila bir ay içinde tüm stokların tükenebileceğini söylüyor.
Ahmet Toprakçı, il dışından da peynire yoğun talep olduğunu belirtiyor. İzmir, İstanbul, Ankara ve Mersin gibi şehirlere de yayla peynirinin gönderildiğini ve bu peynirin kalitesinin çok yüksek olduğunu vurguluyor. Kışlık peyniri alanların bazılarının bu peyniri yer altına veya soğuk hava depolarına koyduğunu ifade ediyor. Şu anda kilosunun 130 TL olduğunu ancak yaz aylarında bu fiyatın 200 TL'ye kadar çıkabileceğini dile getiriyor.
Peynir almaya gelen Yasin Toprak ise her yıl peyniri aldıklarını ve market peynirinin tercih edilmediğini belirtiyor. Yazın alıp kışın tükettiklerini ve fiyatının da uygun olduğunu ifade ediyor.