SGK ödemeleri artırdı: 'Ameliyat yapamıyoruz' durumu bitmeli

SGK, hastane ödemlerinde yüzde 35-75 oranında artış yaptı. İzmir Tabip Odası Üyesi Ergün Demir, "Malzeme eksikliği nedeniyle hastaları ‘ameliyat edemiyoruz’ durumu ortadan kalkmalı" diye konuştu.

SGK (Sosyal Sağlık Kurumu), Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yaptığı değişiklikle hastane ödemlerinde yüzde 35-75 oranında artış yaptı. İzmir Tabip Odası Üyesi Ergün Demir, “Hastanelerin beklediği SUT değişikliği yapıldı. Şimdi sıra Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde. Tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle hastaları ‘ameliyat edemiyoruz’ durumu ortadan kalkmalı” dedi.

'ARTIŞ KAMU VE ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDEKİ SIKINTININ RAHATLAMASINA NEDEN OLACAK'

Dr. Demir, muayene ücretlerinin arttığını kaydederek, “Ayakta muayene, tedavi ve tıbbi malzeme ücretlerinin hem puanları hem de ücretlerinde yüzde 35, yüzde 75 arasında artış meydana geldi” dedi. Dr. Ergün Demir bu değişiklik sonucu yaşanacakları şöyle açıkladı: “Örneğin hastaneye kardiyolojiye gittiğinizde 101 lira ödeme yaparken zamlarla birlikte 136 lira ödeme yapılacak. Bir safra kesesi ameliyatı olduğunuzda 1009 lira ödeme yaparken şimdi 1311 lira, bir kalça çıkığı ameliyatında 4 bin 142 lira öderken şimdi 6 bin lira SGK hastaneye ödeme yapacak. Üniversite hastaneleri ve devlet hastanelerinin finansman sıkıntısı yaşadığını, bu nedenle vatandaşların ameliyatlarının yapılamadığı ve ertelendiği kamuoyunun gündemindeydi. Bu artışla birlikte tüm branşlarda kullanılan tıbbi malzemelere yüzde 75 artış oldu. 2 bin 200 lira ödenen tıbbi malzemeye 3 bin 850 lira SGK hastaneye ödeme yapacak. Bu artışlar kamu ve üniversite hastanelerindeki sıkıntının bir nebze de olsa rahatlamasına neden olacak.”

'ÖZEL HASTANELER DENETLENMELİ'

ANKA'ya konuşan Demir, hastaların birçok branşta ve yan dalda Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alamadıkları için kamu sağlık hizmetine ulaşamadığını kaydederek, şunları söyledi: “Bu durumda parası olanlar veya borç para bulabilenler özel sağlık kuruluşlarına yönelmektedir. Birçok özel hastane ve sağlık kuruluşu her türlü tıbbi işlem için SUT bedellerinin yüzde 200’ü ve çok daha ötesi bedeli vatandaştan almaktaydı. Daha çok cerrahi işlemlerde olmak üzere kayıt dışı olarak elden ödeme şeklinde uygulamalar çok hızlı bir şekilde artmaya başlamıştır. SUT’ta belirlenen ücretin üzerinde ücret talep eden. Kanun dışı elden ücret alan. Elektrik, doğal gaz faturalarından 100 kat fazla canını yakan özel hastaneler denetlenmeli ve sözleşmelere uymayan hastaneler kapatılmalıdır.” 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri