Şemdinli’de çıkan orman yangınına doğaseverler müdahale etti

Şemdinli Sose Kanyonu’nda çıkan orman yangınına doğaseverler müdahale etti. Yekdas ve Cilo Doğa Severler Spor Kulübü üyeleri, yaklaşık iki buçuk saatlik bir çalışmayla yangını kontrol altına aldı.

Şemdinli’nin Sose Kanyonu Karınca Yuvası bölgesinde bugün çıkan orman yangını, doğa yürüyüşü ve kamp yapan Yekdas (Yüksekova Ekoloji Kültürel ve Dağcılık Spor Kulübü) ve Cilo Doğa Severler Spor Kulübü ekiplerinin müdahalesi sonucu kontrol altına alındı.

“Yaklaşık 15 kişilik bir ekiple yangına müdahale ettik”

Yekdas Spor Kulübü Başkan Yardımcısı Hakan Zanyar Aykut, yangın esnasında bölgede bulunduklarına değinerek, “Şemdinli ilçesine bağlı Konur Vadisi’nde bir etkinlik düzenlemiştik. Etkinlik dönüşünde bölgede dumanların yükseldiğini fark ettik ve yangının başladığını gördük. Yekdas Spor Kulübü ve Cilo Doğa Severler Spor Kulübü olarak yaklaşık 15 kişilik bir ekiple yangına müdahale ettik” şeklinde konuştu. Aykut, yangının büyük bir bölümünü kontrol altına aldıklarını, ancak şiddetli rüzgarın yangını büyütmeye devam ettiğini belirterek, “Başkanımız Çetin Yorgun ve ekibi ile yaklaşık iki buçuk saat boyunca yangınla mücadele ettik” dedi.

Aykut, yangının çıkış sebebini belirleyemediklerini, ancak çevre kirliliğinin orman yangınlarına zemin hazırladığına dikkat çekerek, “Çevremizin temiz kalması ve ormanlarımızın yanmaması için çöp atmamalıyız. Güneşin etkisiyle bu çöpler yangınlara sebep olabiliyor. Bir yerde ateş yaktığınızda, onu tamamen söndürmeden bölgeden ayrılmamalısınız. Tüm ekip arkadaşlarıma gösterdikleri büyük mücadele için teşekkür ediyorum” diye belirtti.

Yangının kontrol altına alınmasında önemli rol oynayan doğaseverler, Şemdinli Belediye Başkanı Fahri Şakar ile de iletişime geçerek soğutma çalışmalarının yapılmasını sağladı. Başkan Şakar’ın talimatıyla belediye ekipleri olay yerine gelerek, rüzgarın etkisiyle yangının tekrar alevlenmemesi için soğutma çalışmaları gerçekleştirdi.

Orman yangınlarına karşı duyarlılık çağrısı

Yangının çıkış sebebi henüz tespit edilememiş olsa da, doğaseverler yangınların önlenmesi için çevre bilincinin arttırılması gerektiğine vurgu yaptı. Özellikle ormanlık alanlarda ateş yakarken dikkatli olunması gerektiğini belirten doğaseverler, çevreye atılan çöplerin yangın riskini artırdığına dikkat çektiler. Doğa yürüyüşü ve kamp faaliyetlerine katılan bireylerin, doğayı koruma sorumluluğunu üstlenerek atıklarını yanlarında götürmeleri gerektiği ifade edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri