Şemdinli davası temyize taşındı

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde Umut Kitabevi’nin bombalanmasıyla ilgili suçüstü yakalanan ve iki kez 39,5 yıl hapis cezası verilen astsubayların davadan beraat etmeleri Van Barosu tarafından temyize götürüldü.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 2005’te Umut Kitabevi’nin bombalanmasıyla ilgili suçüstü yakalanan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’in beraat etmeleri Van Barosu tarafından temyize taşındı.

BirGün'de yer alan habere göre, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi bu üç kişi hakkında 19 Haziran 2006’da “insan öldürmek”, “örgüt kurmak” ve “insan öldürmeye teşebbüs” suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezasına çarptırdı. Sanık avukatlarının itirazı üzerine temyiz incelemesini 16 Mayıs 2007’de tamamlayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, üç sanık hakkında verilen kararı, usul ve görev yönünden bozdu.

Yeniden görülmeye başlanan davanın 14 Eylül 2007’deki duruşmasında, mahkeme heyeti “görevsizlik” kararı vererek, dosyayı Van Askeri Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme, 14 Aralık 2007’de görülen ilk duruşmada sanıkların tahliyesine karar verdi. Müdahil avukatlarının itirazı üzerine dosyanın gönderildiği Uyuşmazlık Mahkemesi 2011’de dosyayı yeniden Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Sanıklar bu gelişme üzerine 9 Haziran 2011’de yeniden tutuklandı.

10 Ocak 2012’de görülen duruşmada, sanık astsubaylar Kaya ve İldeniz ile itirafçı Ateş’e ikinci kez 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezası verildi. Mahkûm edilen sanıkların avukatları, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından iddianameyi hazırlayan dönemin Van Cumhuriyet Savcısının itiraflarını gerekçe göstererek yargılamanın yenilenmesi talebiyle Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu.

11 Ekim 2017’de yeniden yargılama talebini kabul eden mahkeme, sanıkların tahliyesine karar verdi. Yaklaşık 16 yıl süren yargılamanın ardından üç sanık da beraat etti.

Van Barosu, Şemdinli Davasının sanıklarına verilen beraat kararını temyize götürdü.

Van Barosu Başkan Yardımcısı Av. Hamza Çiftçi, “5 yıllık yeniden yargılama sonrasında dosyadaki tüm açık ve somut delillere rağmen, suçüstü yapılan olayda sanıkların beraatine karar verildi. Beraat kararının gerekçesi dosya ile ilgisiz, dosyadaki somut delilleri yok sayan ve soyut yorumlara dayandırılmıştır. Beraat mütalaası veren savcı da karara imza atan hakimler de çok açık bir şekilde suç işlemişlerdir. Bu konuda gerekli başvurular yapılacaktır. Dosyada katılanlar yok sayılarak yargılama yapıldı, esas hakkındaki mütalaa taraflara tebliğ edilmeden savunma yapılması istendi. Adil yargılanma hakkı aleni bir şekilde yok sayıldı. Hukuksuz beraat kararına karşı temyiz yasa yoluna başvurumuzu yaptık. Yargıtay açık delilleri yok sayan sözde kararı bozmalıdır” dedi.

BU SUÇ AKLANAMAZ

"Bu davada amaç yeniden 'cezasızlık politikasının' hayata geçirilmesiydi" diyen Çiftçi, “Şemdinli davası bu anlamda ‘onlar’ için bir eksiydi. Ve şimdi karanlık ellerin devreye girmesiyle cezasızlık politikasındaki eksi silinmeye çalışıldı. Ancak başaramayacaklar. Bu davanın hükmünü 2005 yılında halk verdi. Bu suç hiçbir şekilde aklanamaz. Bu faillerin cezalandırılması için bugüne kadar dosyada yoğun emek ve çaba yürüten Van ve Hakkari Barolarımız ve meslektaşlarımızla birlikte sonuna kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri