‘Şekira Helandî’ Yüksekovalı Bartın’ın geçim kaynağı oldu

Yüksekovalı Heybet Bartın, bölgede genelde çayla tüketilen "Şekıra Helandî" veya “Şekira Qelandî” diye adlandırılan şekerden üreterek geçimini sağlıyor.

İlçenin Güngör Mahallesi’nde yaşayan 36 yaşındaki Heybet Bartın, çocukluğundan beri yaptığı eritilmiş şeker yani "Şekıra Helandi"yi geçim kaynağına dönüştürdü. Bartın, bu geleneksel lezzeti çeşitlendirerek sadece şehir içinde değil, şehir dışından da birçok sipariş almaya başladı.

“Şekıra Helandi" geleneğini yaşatıyor

Bartın, bu işe ailesi ve yakınlarının teşviğiyle başladığını belirterek, “Hemen hemen bir sene oluyor. Yaptığım yiyeceğin Kürtçe ismi ‘Şekıra Helandi’dir. Kimi bölgelerde ‘Şekira Qelandî’ olarak da biliniyor. Bu, bize nenelerimizden, annelerimizden kalan bir tat, tamamıyla Kürt kültüründen” ifadelerini kullandı.

Bartın, geleneksel olarak sadece su ve şeker ile yapılan bu yiyeceğe kendi dokunuşlarını ekleyerek çeşitlendirdiğini söyledi. Fıstık, portakal, limon, ceviz, tarçın, Hindistan cevizi ve fındık gibi malzemelerle yiyeceğe yenilik katan Bartın, sipariş üzerine hazırladığı ürünlerin özellikle portakallı ve limonlularının çok rağbet gördüğünü belirtti.

Maliyetlerin artışı zorluyor

Yiyecek yapımında karşılaştığı maliyetlere değinen Bartın, "Cevizi, yağlı kağıdı, şekeri, gazı her şey çok pahalılaştı," diyerek ekonomik zorlukları vurguladı. Bartın her şeye rağmen müşterilerine en taze ürünü sunmak için siparişlerini bir gün önceden hazırlayıp ertesi gün teslim ettiğini ifade etti.

Portakallı ve limonlu yiyeceğin zorlukları

Bartın, portakallı ve limonlu yiyeceklerin diğerlerine göre bozulma riskinin daha yüksek olduğunu ifade ederek, "Çünkü limon ve portakal şekeri sulandırıyor ve bu da bozulmaya sebep oluyor. Kadınların buna çok dikkat etmesi gerek” dedi.

“Eşimin desteği sonsuz ama ben ayaklarımın üzerinde durmayı daha çok sevdim”

Bartın, bu süreçte en büyük destekçilerinden birinin eşi olduğunu belirterek, “Ama bir kadın olarak kendi ayaklarımın üzerinde durmayı, maddi ve manevi bağımsız olmayı daha çok sevdim. Kendi kazancımla evime katkı sağlamak, 2 çocuğuma örnek olmak benim için büyük bir gurur” şeklinde konuştu.

"Bir kadının başaramayacağı hiçbir şey yoktur”

Bartın, kadınların toplumdaki yerlerini güçlendirmeleri gerektiğine vurgu yaparak, "Bir kadının başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Yeter ki cesaretli olsun ve kendi yeteneklerini keşfetsin. Her kadının mutlaka bir yeteneği vardır, o yeteneği değerlendirdiğinde güzel yerlere ulaşacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Bartın, kadınların ekonomik bağımsızlığının sadece maddi değil, manevi bir tatmin de sağladığını vurgulayarak, tüm kadınları kendi potansiyellerine inanıp harekete geçmeye davet etti.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

GÜNDEM Haberleri