Yüksekova’da bir ayakkabı mağazası işleten Serhat Çoğaç, yeni bir uygulamaya imza atarak mağazasındaki ayakkabıları Kürtçe isimlerle etiketliyor. Yaz sezonunda Yüksekova’nın köy ve mahallelerinin Kürtçe isimleriyle ayakkabılarına etiketler takan Çoğaç, şimdi de kış sezonu için Kürtçe doğa ve hava olayları isimlerini tercih etti. Mağazada "Baran" (yağmur), "Payız" (sonbahar), "Berf" (kar), "Bahoz" (fırtına) gibi Kürtçe isimlerle sunulan ayakkabılar, hem yerel halktan hem de dışarıdan gelen müşterilerden büyük ilgi görüyor.
“Yabancı müşteriler de Kürtçe isimlere ilgi gösteriyor”
Çoğaç, bu çalışmasıyla hem Kürtçe dilini yaşatmayı hem de müşterilerine farklı bir deneyim sunmayı amaçladığını ifade ederek, “Bu isimlendirme hem kültürümüzü yansıtıyor hem de müşterilerin ilgisini çekiyor. Ayakkabılara bakarken insanlar isimleri okuyup gülümsüyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Yabancı müşteriler de Kürtçe isimlere ilgi gösteriyor. Özellikle Kürtçe bilmeyenler sorduklarında hem dilimizi tanıtma fırsatı buluyoruz hem de farklı bir etkileşim kurmuş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
“Kürtçe tabelalar ve yerel isimler daha fazla kullanılmalı”
Serhat Çoğaç, Kürtçe tabelaların ve yerel isimlerin daha fazla kullanılması gerektiğini vurguladı. Çoğaç, “Hâlâ birçok esnaf Kürtçe isim kullanmıyor. Tabelalarda, mağaza adlarında ve ürün isimlerinde İngilizce veya başka diller tercih ediliyor. Kürtçe kullanılmasını teşvik etmek istiyoruz. Ana dilimize sahip çıkmalıyız” dedi.
Son olarak ekonomik kriz koşullarında bile bu gibi farklılıkların işlerini olumlu etkilediğini belirten Çoğaç, esnafa bu tür yenilikçi adımlar atmalarını tavsiye etti.