HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Hakkari’deki işsizlik ve İŞKUR'un TYP (Toplum Yararına Programı)'ın sağladığı iş imkanlarının koşulları hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yazılı olarak cevaplandırılmak üzere TBMM’ye soru önergesi sundu.
Önergede Hakkâri’de devam eden yasaklar ve operasyonlardan dolayı; tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirten Dede açıklama kısmında şu ifadelere yer verdi: “Güvenlik eksenli politikalar Hakkâri ekonomisini bitme noktasına getirmiştir. İşsizliğin önemli bir sorun haline geldiği Hakkâri ilinde, Toplum Yararına Programı (TYP) kapsamında alınacak işler için ki bu işler; düşük ücretli, güvencesiz, teminatsız ve belirli süreli işleri kapsamasına rağmen yurttaşlar tarafından yoğun bir başvuru yaşanmaktadır. Güvencesiz işlerin dahi lütuf haline getirildiği bu ekonomik dar boğazda, İŞKUR tarafından yapılan işe alımların Hakkâri ilinde yurttaşların siyasal tercihlerine göre belirlendiği yönünde kamuoyunda bir algı bulunmaktadır”
Dede, Bakan Bilgin’e şu soruları yöneltti:
“- Önergeye cevap verildiği tarih itibariyle Hakkâri ilinde kaç işsiz yurttaş bulunmaktadır? Bu sayının yaşa, cinsiyete ve eğitim durumuna göre dağılımı nasıldır?
- Son beş yılda Hakkâri ilinde kaç yurttaş İŞKUR’a başvurmuş, kaç yurttaş işe alınmış ve kaç yurttaşa işsizlik maaşı verilmektedir?
- İşsizlik fonundan Hakkâri iline son beş yılda ne kadar para aktarılmıştır?
- İşe alımlar hangi kriterlere göre gerçekleşmektedir, bu kapsamda işe alımların AKP il veya ilçe teşkilatları aracılığı ile gerçekleştirildiği yönündeki iddialara ilişkin kamuoyunu tatmin eden bir açıklama yapacak mısınız?
- Katılım şartları arasında yer alan ‘Çekilen kuralar sonrası oluşan liste nihai liste olmayıp, tekrar yapılacak inceleme sonrası kesinlik kazanacaktır.’ İfadesi ne anlama gelmektedir? Şartları sağlayıp kurada hak kazanan yurttaşlar hakkında nasıl bir yeniden inceleme süreci işletiliyor?
- Hakkâri ilinde son beş yılda işe alınan yurttaşların siyasi parti üyeliklerine göre dağlımı nedir?”