Çin, Tayvan'ı hilal şeklinde çevreleyecek 6 noktadaki tatbikatı ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Pekin'in tehdit ve itirazlarına rağmen bu hafta Tayvan'ı ziyaret etmesinin ardından duyurmuştu.
Çin devlet televizyon kanalı CCTV, saat öğlen 12.00'de (TSİ 7.00) verdiği haberle ordunun 12.00'den itibaren gece yarısına kadar gerçek mermi kullanarak askeri tatbikat yapacağını duyurdu. Haberde uçak ve gemilerin, Çin'in belirlediği bölgelerden geçmemesi için uyarı yapıldı.
CCTV, Tayvan çevresinde ''büyük tatbikatlar'' yapıldığını ifade etti.
Çin ordusu, Tayvan çevresinde 6 farklı lokasyonda 6 gün boyunca askeri tatbikat yapacak.
Çin devlet medyasında tatbikatların yapılacağı bölgelerin koordinatları paylaşıldı. New York Times'ın aktardığına göre koordinatları verilen bölgelerin üçü, Tayvan'ın kendi karasuları olarak nitelendirdiği bölgenin içinde yer alıyor.
New York Times, Çin'in adaya en yakın tatbikatının Tayvan kıyısına 10 mil uzakta olacağını bildirdi. Bu, yeni tatbikatların adaya 1995 ve 1996'da yapılanlardan da daha yakında olacağını gösteriyor.
Tayvan yayımladığı açıklamayla gemilerin 4-7 Ağustos arasında tatbikat yapılan bölgeler yerine alternatif rotalar kullanmasını önerdi.
Çin Dışişleri Bakanlığı, çarşamba günü yaptığı açıklamada Çin'in tatbikatlarının gemilerin navigasyon özgürlüğünü etkilemeyeceğini iddia etti.
Çin Devlet Başkanı Şi Jingping, geçen hafta yaptıkları telefon konuşmasında ABD Başkanı Joe Biden'a, "Ateşle oynayan yanar" demişti. Çin Dışişleri Sözcüsü Zao Liyan pazartesi günü, "Eğer Pelosi Tayvan'a giderse Halk Kurtuluş Ordusu oturup izlemeyecek" demişti. Pekin, salı gecesi uçağın Tayvan'a inmesinden kısa süre sonra kınama yayımladı.
Taipei dün 27 Çin uçağının Tayvan hava savunma sahasına girdiğini açıkladı.
Çin-Tayvan anlaşmazlığı
Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.
Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.
Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletlerde ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.