Öznur Bartın'dan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır'a soru önergesi: Mali usulsüzlükler araştırılsın

Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a yönelttiği soru önergesinde, Bakanlık’ın mali tablolarında ciddi usulsüzlükler ve eksiklikler tespit edildiğini belirtti.

Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi verdi. Önergede, Sayıştay tarafından yapılan incelemede, Bakanlık’ın mali tablolarında önemli usulsüzlükler ve eksiklikler tespit edildiği ifade edildi.

Önergede, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) yapım işlerinde uygulanan fiyat farkı ödemelerinin Yİ-ÜFE oranlarından yüksek olduğu, bu durumun Bakanlık bütçesine olumsuz etkiler yaratabileceği belirtildi.

Bakanlık giderlerinin döner sermaye bütçesinden karşılanmasının, mali tabloların doğruluğunu olumsuz etkilediği ve kamu kaynaklarının verimli kullanılmadığına işaret edildi.

Bartın, bu usulsüzlüklerin kamu kaynaklarının etkin bir şekilde yönetilmesi açısından ciddi bir sorun teşkil ettiğini ve konunun derinlemesine incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Bartın’ın önergesinde şu sorular yer aldı:

    1. 2023 yılı Sayıştay raporunda belirtildiği üzere, Bakanlığınıza ait 252 Binalar Hesabı'nda enflasyon düzeltmesi yapılmamasının gerekçesi nedir? Bakanlığınızın bu yönde alacağı tedbirler nelerdir?
    2. Bu hatadan kaynaklı Kamu kaynaklarında herhangi bir kayıp söz konusu mudur? Kayıp söz konusu ise bu meblağ ne kadardır?
    3. Taşra teşkilatlarının yönetiminde veya kullanımında bulunan taşınmazların kayıt altına alınmamasının ve mali tablolarda yer almamasının gerekçesi nedir?
    4. Kayıt altına alınmayan taşınmazların sayısı ve mali değeri nedir? Bu eksiklikle ilgili ne gibi düzeltmeler planlanmaktadır?
    5. 2023 yılı itibarıyla kesilen toplam idari para cezalarının sadece 65.267.934,40 TL’si tahsil edilmiş, geri kalan 129.032.098,27 TL ise tahsil edilememiştir. İdari para cezalarının tahsilatında yaşanan bu ciddi sorunların sebepleri nelerdir?
    6. Tahsil edilmeyen ceza tutarlarının tahsili için hangi önlemler alınmıştır? Tahsil edilemeyen bu tutarların, Bakanlığın bütçesine ve faaliyetlerine olan etkisi nedir?
    7. İdari para cezalarına ilişkin erken ödeme indirimlerinin muhasebe kayıtlarına tam olarak yansıtılmamasının gerekçesi nedir? Bu eksikliğin Bakanlığın mali tablolarındaki etkisi nedir? Erken ödeme indirimlerine yönelik muhasebe sisteminde hangi hatalar yapılmıştır?
    8. 2023 yılı için 21.040.253,30 TL erken ödeme indirimlerinin doğru bir şekilde muhasebeleştirilmemesinin gerekçesi nedir?
    9. Bakanlığınızca kredilendirilen OSB yapım işlerinde, iki ayrı fiyat farkı (eskalasyon ve yıl içi fiyat farkı) uygulanarak, yüklenicilere ödenen fiyat farklarının Yİ-ÜFE oranlarından daha yüksek olmasının gerekçesi nedir?
    10. Gereğinden fazla ödenen fiyat farklarının tutarı nedir? Bu ödemelerin düzeltilmesi için ne tür adımlar atılmaktadır? Haksız fiyat farkı uygulamasıyla ilgili sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
    11. Gereğinden fazla ödeme yapılan firma sayısı kaçtır? Bu firmalar hangileridir?
    12. OSB yapım işlerinde sabit katsayıların (B katsayısı) yüksek belirlenmesi nedeniyle Bakanlığın uğradığı zarar ne kadardır? Bu usulsüzlüğe ilişkin sorumlular hakkında açılmış bir soruşturma/inceleme var mıdır? Bakanlığınız bu usulsüzlüğün tekrarlanmaması adına hangi düzenlemeleri yapacaktır?
    13. Bakanlık bütçesinden karşılanması gereken bazı giderlerin (elektrik, su, doğalgaz, akaryakıt alımları vs.) Döner Sermaye İşletmesi bütçesinden karşılanmasının gerekçesi nedir?
    14. Döner sermayeden ödenen bu giderlerin tutarı nedir? Bu yanlış uygulamanın Bakanlık faaliyetlerine ve mali tablolarına etkisi nedir? İlgili yanlışın giderilmesi ve tekrar yaşanmaması için hangi tedbirler alınmıştır?
    15. Bakanlık bütçesinden karşılanması gereken bazı giderlerin (elektrik, su, doğalgaz, akaryakıt alımları vs.) Döner Sermaye İşletmesi bütçesinden karşılandı ise ilgili kalemlere harcanması gereken Bakanlık bütçesi nerelere harcanmıştır?
    16. Sayıştay raporunda, kamu kaynaklarını etkili, ekonomik ve verimli kullanmadığına dair tespitlerin yer aldığı Bakanlığınız, kamu kaynaklarının verimli kullanılması adına hangi önlemleri almayı planlamaktadır?
    17. Bu denetim sürecinde ortaya çıkan eksikliklerin giderilmesi ve gelecekte benzer hataların yaşanmaması adına Bakanlık olarak hangi yapısal ve idari düzenlemeler yapılmaktadır?
    18. Bakanlığınızca tasarruf tedbirleri kapsamında yürütülen çalışmalar nelerdir?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri