Öznur Bartın, Hakkari’deki gözaltıları meclise taşıdı

Yeşil Sol Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Hakkari’de 6 Ekim 2023 tarihinde Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında yapılan gözaltıları meclise taşıdı.

Öznur Bartın, Hakkari’de 6 Ekim 2023 tarihinde yapılan gözaltılara ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Bartın önergesinde, “Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nin açıklamasına göre şahıslar gözaltı sırasında ve emniyette bulundukları anda ağır işkencelere maruz bırakılmış bu durum Yüksekova devlet hastanesinde alınan darp raporları ve avukatlar tarafından yapılan gözlemlerle belgelenmiştir. Şahıslara yapılan kötü muamelenin yanında, müvekkillerin su, yemek ve lavabo ihtiyaçları da yeterince karşılanmamıştır.” diye belirtti.

Bartın’ın soru önergesinde, "Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde 6 Ekim 2023 tarihinde sabah saatlerinde birçok ikamette Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada gözaltına alınan şahıslara ve ailelerine sistematik şekilde gayri ahlaki ve işkenceye varan kötü muamele yapıldığı Özgürlükçü Hukukçular Derneği Hakkâri Şubesi tarafından açıklanmıştır. Soruşturmayı yürüten savcılık tarafından dosyaya 24 saat Avukat Görüş Yasağı ve Kısıtlılık kararı konulmuş bu süre zarfında avukatların müvekkilleriyle görüşme hakkı hukuksuzca engellenmiştir. Yine Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nin açıklamasına göre şahıslar gözaltı sırasında ve emniyette bulundukları anda ağır işkencelere maruz bırakılmış bu durum Yüksekova devlet hastanesinde alınan darp raporları ve avukatlar tarafından yapılan gözlemlerle belgelenmiştir. Şahıslara yapılan kötü muamelenin yanında, müvekkillerin su, yemek ve lavabo ihtiyaçları da yeterince karşılanmamıştır. Avukatların kötü muamelenin sonlandırılması yönündeki başvuruları da yanıtsız kalmıştır. İşkence ve kötü muamele durumunu belgelemek isteyen şahısların müdafilerine hukuka aykırı olarak engel olunmuş ve avukatların telefonlarının avukat görüş odasına alınmasına izin verilmemiştir. Bu kapsamda işkenceyi belgelemek isteyen B.0. adlı şahıs müdafine gözaltı yapı1maya çalışılmış, hukuka aykırı olarak   şahıs müdafinin telefonuna el konularak darp işkence izlerini gösteren görüntüler silinmiştir. Avukat görüş yasağının üzerinden 24 saat geçmiş olmasına rağmen henüz müvekkillerin bir kısmı ile görüş sağlanamamıştır. Avukatlar usulsüz bir şekilde emniyet girişinde uzun saatler bekletilmiştir. Türk Ceza Kanunun 94. Maddesinde düzenlenmiş olan işkence suçu re ‘sen soruşturulan bir suç olmasına rağmen, ilgili yargı makamları bu olaya dair hiçbir şekilde harekete geçmemiştir.” ifadeleri yer aldı.

Öznur Bartın meclise verdiği önergede şu soruları sordu:

  1. 6 Ekim 2023 tarihinde sabah saatlerinde birçok ikamette Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada gözaltına alınan şahıslara ve ailelerine sistematik şekilde gayri ahlaki ve işkenceye varan kötü muamele yapıldığı iddiası doğru mudur?
  2. Soruşturmayı yürüten savcılık tarafından dosyaya 24 saat Avukat Görüş Yasağı ve Kısıtlılık kararı konularak avukatların müvekkilleriyle görüşme hakkının engellenmesinin gerekçesi nedir?
  3. Şahısların gözaltı sırasında ve emniyette bulundukları anda ağır işkencelere maruz bırakıldıkları iddiası doğru mudur?
  4. Müvekkillerin su, yemek ve lavabo ihtiyaçlarının da yeterince karşılanmadığı iddiası doğru mudur?
  5. Avukatların kötü muamelenin sonlandırılması yönündeki başvurularının yanıtsız kalmasının gerekçesi nedir? İşkence ve kötü muamele durumunu belgelemek isteyen şahısların müdafilerine hukuka aykırı olarak engel olunduğu ve avukatların telefonlarının avukat görüş odasına alınmasına izin verilmediği doğru mudur? Doğruysa bu uygulamanın gerekçesi nedir?
  6. İşkenceyi belgelemek isteyen B.0. adlı şahıs müdafine gözaltı yapı1maya çalışıldığı, hukuka aykırı olarak şahıs müdafinin telefonuna el konularak darp işkence izlerini gösteren görüntülerin silindiği doğru mudur?
  7. Türk Ceza Kanunun 94. Maddesinde düzenlenmiş olan işkence suçu re‘sen soruşturulan bir suç olmasına rağmen, ilgili yargı makamları olaya dair hiçbir şekilde harekete geçmemesinin gerekçesi nedir?
  8. Olaya ilişkin kolluk görevlileri tarafından keyfi biçimde, kötü muamele tekil edecek nitelikte, fiziki saldırı, hakaret ve tehdit içerikli söylemlerde bulunan resmi görevliler ve önleme görevini yerine getirmeyen kamu görevliler hakkında yürütülen bir soruşturma var mıdır/ olacak mıdır?
  9. Mağdurların maddi manevi zararına sebebiyet veren şüphelilerin tespiti ile yargılanarak cezalandırılması, olayın aydınlatılması, faillerin tespiti ve fiilleriyle cezalandırılmalarının sağlanmasına ilişkin bir çalışmanız var mıdır/ olacak mıdır?

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

POLİTİKA Haberleri