Muharrem Tekin: Hakkari’de 2024 yılında 247 esnaf kepenk kapattı

HESOB Başkanı Muharrem Tekin, artan maliyetler, yüksek kiralar ve haksız rekabet nedeniyle esnafın ayakta kalma mücadelesi verdiğini belirterek, gerekli önlemler alınmazsa esnaf tanımının 10 yıl içinde yok olabileceği uyarısında bulundu.

Hakkari’de ekonomik kriz, artan maliyetler ve enflasyon nedeniyle esnaf kepenk kapatmaya devam ediyor. Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin, 2024 yılı içinde kentte birçok esnafın iş yerini kapatmak zorunda kaldığını açıkladı. Tekin, “Esnafı koruyan tedbirler alınmazsa 10 yıla kadar esnaf tanımı ortadan kalkar. Hakkari’de 2024 yılında 247 esnaf kepenk kapattı. Ekonomik kriz karşısında ayakta kalma mücadelesi veren esnaf bir bir kepenk kapatıyor” diye kaydetti.

“Orantısız kira artışları esnafın işlerini sürdürmesini zorlaştırmaktadır”

Tekin, özellikle fahiş kira artışlarının esnafı zor durumda bıraktığını belirterek, “Herhangi bir yasal düzenleme olmadığı için, son iki yılda yaşanan orantısız kira artışları esnafın işlerini sürdürmesini zorlaştırmaktadır. TÜFE verilerine göre belirlenen kira artış oranını vakıflar bile uygulamazken %200’lere varan kira artışları karşısında esnaf zor durumda kalmıştır. Bugün Hakkari ve ilçelerinde, kira artışları başta olmak üzere artan maliyetlere dayanamayan onlarca esnafın camında ‘KAPATIYORUZ’ yazısını görebiliriz” dedi.

Esnafın maliyet baskısı altında ezildiğini ifade eden Tekin, “Kira, vergi, SGK primi, akaryakıt zamlarından dolayı nakliye maliyeti, ekonomik zorluklardan dolayı düşen alım gücü ve mevzuat düzenlemelerinden kaynaklı problemler esnafın işlerini sürdürmesini zorlaştırmıştır” diyerek, devletin esnafa yönelik destekleyici tedbirler alması gerektiğini vurguladı.

“Herkes kendi işini yapmalıdır”

Tekin, özellikle haksız rekabetin önüne geçilmesi gerektiğini dile getirerek, “Bütün bu olumsuzlukların yanında devletin her kurumunda açılan yemekhaneler ve zincir marketler gibi her bir şeyi satan kantinlerin açılması, bunların dışarıya da satış yapmaları, devlet imkanları kullanılarak esnafla haksız rekabete giren kurumların esnaflığa soyunmaları, esnafı bitirme girişimleridir. Herkes kendi işini yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Destekleyici tedbirler alınmazsa esnaf diye bir şey kalmaz”

Devletin esnafı koruma yükümlülüğünü hatırlatan Tekin, “Anayasanın 173. maddesinde ‘Devlet, esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirler alır’ hükmü vardır. Bugün esnaf zincir marketlere karşı, enflasyona karşı, yüksek kiralara karşı, SGK primlerinin yüksek olmasına karşı, vergi yüküne karşı ayakta kalma mücadelesi veriyor. Bugün yoğun bakımda olan esnafı koruyucu ve destekleyici tedbirler alınmaz ve desteklenmezse esnaf diye bir şey kalmaz” şeklinde konuştu.

“Yerel yönetimlerle iş birliğinin güçlendirilmesi gibi önlemler önem arz etmektedir”

Esnafın bu süreçten çıkabilmesi için acil önlemler alınması gerektiğini belirten Tekin, “Esnafın bu zorlu süreçten çıkabilmesi için finansal desteklerin sağlanması, vergi ve SGK primi indirimleri, kira artışlarının önüne geçecek yasal düzenlemelerin yapılması, haksız rekabete karşı esnafı koruyacak perakende yasasının bir an evvel çıkarılması ve yerel yönetimlerle iş birliğinin güçlendirilmesi gibi önlemler önem arz etmektedir” diye belirtti.

“Esnafa verilen sözler de tutulmalıdır”

Tekin, yıllardır beklenen düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Alınması gereken tedbirlerin yanında, esnafa verilen sözler de tutulmalıdır. Yıllardır meclise gelmesi beklenen perakende yasası, 7200 prim gün sayısı ve 2000 öncesi vergi ve oda kaydı olan esnafın Bağkur tescilinin sağlanması gibi verilen sözlerin bir an evvel hayata geçirilmesi esnafın beklentisidir” ifadeleriyle çağrıda bulundu.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EKONOMİ Haberleri