Milli Piyango biletlerinin satışı güven nedeniyle düştü

Yurttaşlara göre, 2017’de Varlık Fonu’na 2020’de ise özelleştirilerek Demirören Grubu ile Sişal Şans’a devredilen Milli Piyango’ya güven kalmamış durumda.

2020’de özelleştirilen Milli Piyango’ya bu yıl ilginin beklenenden az olduğu öğrenildi. İstanbul Eminönü’ndeki ünlü “Nimet Abla” adlı bilet gişesinin önünde konuşan yurttaşlar ve seyyar satıcılar, “Kimse çıkacağına inanmıyor artık” yorumunu yapıyor.

Yurttaşlara göre, 2017’de Varlık Fonu’na 2020’de ise özelleştirilerek Demirören Grubu ile Sişal Şans’a devredilen Milli Piyango’ya güven kalmamış durumda. Bilet almak isteyen bir öğrenci “İstanbul’a ilk geldiğimde ailem memleketten para gönderir ‘Hepimiz için birer bilet al’ derdi. Artık istemiyorlar. Ben de geçerken uğradım bir tane alıyorum” diyor.

SEYYAR BİLET SATICISI: GÜVEN SIFIR ARTIK

Cumhuriyet’e konuşan bir seyyar bayii ise “Güven sıfır. Kimse çıkacağına inanmıyor artık. Eskiden aralık başında burada kuyruk başlar, ay sonuna doğru Mısır Çarşısı’na uzardı. Bu yıl sadece iki gün kuyruk oldu” diyor.

Alınan bilgilere göre bu yıl 10 milyon numara belirlenirken, 25 milyona yakın bilet basılmış. Geçen yıl biletlerin yüzde 33’ünün satıldığı söylenirken, bayilerin bu yıl beklentisi ise yüzde 20 civarında. 

BAYİLER DERTLİ

Organizasyonun Şisal Şans’a devredilmesi ile primlerin yüzde 9.75’ten 4.25’e çekildiğini söyleyen seyyar bilet satıcıları, para kazanamadıkları için işi bırakıyor. Yerleşik dükkânlarda ise primler yüzde 3.5. Bu gerilemeyle Türkiye’de 8 bin civarında olan gezici Milli Piyango satıcısı sayısı 1000’e kadar düşerken sadece 460’ı sahada çalışıyor. İstanbul Milli Piyango Satıcıları Esnaf Odası’na bağlı üye sayısı ise 1500’den 600’e kadar düşmüş.

Başkan Ahmet Yazıcı, üyelerin tamamının da aktif olarak çalışmadığını söylüyor. Bu yıl sokaklarda bayi sayısındaki azalmanın nedeninin de bu olduğunu anlatıyor. İsmini vermek istemeyen bir bayi “Kazancım yarı yarıya düştü. İnsanlar güvenini kaybetti artık satış yapamıyoruz, eskiden günlük 1000 bilet satıyordum şimdi 200-300 satabiliyorum” diyor.

‘YURTTAŞ KAZANMIYOR, BAYİ KAZANMIYORSA KİM KAZANIYOR BU PİYANGOYU?’

Yerleşik bir bayi ise bilet satışlarının bu yıl ancak yüzde 20’leri bulabileceğini söyleyerek “Yurttaş kazanmıyor, bayi kazanmıyor, kim kazanıyor bu piyangodan. Geçen yıla göre yüzde 50 düştü satışlarımız” diye konuşuyor.

Özelleştirme öncesi Ankara’da 500’e yakın Milli Piyango seyyar bayi bulunduğunu söyleyen Ankara Milli Piyango Bayileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Poyraz ise “Bu yıl şirketle 100 bayi sözleşme imzaladı” diyor.

BÜYÜK İKRAMİYE DÖVİZE YENİLDİ

Geçen yıl verilen 100 milyon TL’lik ikramiye bu yıl yüzde 20 artış ile 120 milyon TL’ye çıktı. Ancak dolar bazında hesaplanınca geçen yıl ortalama 13 milyon 438 bin dolar yapıyordu. Bu yılki zamlı ikramiye ise dolar bazında 3 milyon azalarak ortalama 10 milyon 498 bin dolar ediyor. Geçen yılki ikramiye ile 68 tane son model lüks cip alınabiliyorken bu yıl yalnızca 48 tane alınabiliyor. Aynı şekilde geçen yıl 217 bin adet gram altın alınırken şu an 182 bin tane, son model lüks telefondan ise 10 bin tane alınabilirken 8 bin tane alınabiliyor. Talihli, İstanbul’da taksi plakası almak istese geçen yılki düşük ikramiye ile 50 tane alabiliyorken bu yılki zamlı ikramiye ile 40 tane alabiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri