Melayê Bateyî’nin el yazmaları köyünde muhafaza ediliyor

Kürt alim ve edebiyatçı Meleyê Bateyî’ye ait el yazmaları köyünde büyük bir titizlikle muhafaza ediliyor.

Kürt alim ve klasik Kürt edebiyatının öncülerinden biri olan Meleyê Bateyî, 1670-1750 yılları arasında yaşadığı tahmin ediliyor. Yaşadığı dönemde Hakkari’ye bağlı olan Beytüşebab (şimdi Şırnak'a bağlı) ilçesinin Bate köyünde doğan Melayê Bateyî, dini eserlerinin yanı sıra, edebiyat, tıp, astronomi alanındaki çalışmalarıyla da tanınıyor.

25 ESER KALEME ALDI

Bölgede birçok medresede ders veren Bateyî toplum içerisinde mücadeleci kişiliğiyle de biliniyor. Dinsel, toplumsal ve edebi alanda 25 civarında eser kaleme aldığı kabul edilen Bateyî’nin en fazla bilinen eserleri arasında Mewlûda Kurdî, Dîwan, Hemahîl ve Kaşkol bulunuyor.

ESERLERİ MUHAFAZA EDİLİYOR

Yazıldığı günden bugüne kadar neredeyse her Kürdün evinde defalarca okunan Mewluda Kurdî'nin (Kürtçe Mevlit), orijinal el yazmaları Bateyî'nin doğduğu ve kabrinin bulunduğu Bate köyünde torunları tarafından muhafaza ediliyor.

'ESERLERİ UNUTULMAZ'

Bate köyünde ikamet eden ve Melayê Bateyî'nin torunu olduğunu söyleyen Mele Nuri Güzel, 300 yıldan fazla ömürleri olduğu belirtilen Bateyî’nin el yazmalarının kendilerine emanet bırakıldığını söyledi. Titizlikle muhafaza ettiği mevlidin yanı sıra diğer eserlerin el yazmalarının da Bateyî tarafından kaleme alındığını belirten Güzel, eserlerin kendilerine kalan önemli bir miras olduğunu kaydetti. Güzel, Bateyî’nin Kürtçeye dair yaptığı çalışmaların Kürtler için unutulmayacak kadar önemli olduğunu söyledi. 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

KÜLTÜR / SANAT Haberleri