KESK: Hükümetin teklifi bizim için yok hükmünde

KESK üyeleri yaptıkları ortak açıklamada “Hükümet bugün 20 bin 350 TL olan en düşük kamu emekçisi maaşını iki yıl sonra 28 bin TL olmasını vaat ediyor. Yoksulluk sınırı 38 bin TL. Biz en düşük maaş en az 45 bin TL olmalı diyoruz” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2024-2025 toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde hükümetin ilk teklifini protesto etmek için Türkiye genelinde bir günlük iş bıraktı.

KESK'e bağlı sendikalara üye kamu çalışanları, eylemde hükümetin 2024 için toplamda yüzde 23, 2025 için de yüzde 11’lik teklifini protesto etti.

Ankara’da eylemin adresi Sakarya Meydanı’ydı. Eylemde konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, "Hükümetin bizleri yok sayan ilk teklifine karşı ilk uyarımız” dedi.

Kablan Yeşil “Bu teklif sefalet koşullarını dayatıyor. Hepimiz ile alay edilmiştir. Bu teklifte memnun edecek tek bir şey var mı? Bu daha başlangıç mücadeleye etmeye devam edeceğiz. Yoksulluk sınırının üstünde insanca yaşamaya uygun ücret için tüm kamu emekçilerine çağrıda bulunuyoruz" diye konuştu.

İstanbul'da ise eylemlerin adresi hastanelerdi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Okmeydanı Ağız ve Diş Hastanesi'nde bir araya geldikten sonra Profesör Doktor Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi'ne yürüdü.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan sağlıkçılar da alkış ve sloganlarla Samatya Eğitim Araştırma Hastanesi’ne yürüdü.

Hastane önünde toplanan sağlık emekçileri "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Sefalete teslim olmayacağız" sloganları attı.

KESK, Aydın, Bursa, Eskişehir, Samsun, Manisa, Zonguldak, Çanakkale, Adana, Antalya, Diyarbakır, Mersin, Mardin, Urfa, Adıyaman ve İzmir gibi kentlerde de kitlesel protesto gösterileri düzenledi. Eylemlerde KESK’in ortak basın açıklaması okundu:

 

Hak ve özgürlüklerine sahip çıkan kamu emekçileri olarak, KESK’liler olarak bugün Türkiye’nin dört bir yanında alanlarda, sokaklardayız.

Sadece kendimiz için değil, göz göre göre sefalete itilen, verdikleri emekler yok sayılan 12 milyon emeklinin hakkını da savunmak için, nitelikli ücretsiz kamu hizmeti hakkı yok sayılan tüm bu ülkenin tüm insanları için grevdeyiz.

Hükümet bizlere altışar aylık dilimler halinde 2024 için yüzde 14+9 maaş artışı, 2025 için ise yüzde 6+5 maaş artışı teklif etti. Şaka gibi ama ne yazık ki gerçek.

İktidar Merkez Bankasının hedeflediği, ama her zamanki gibi tutmayacağı bugünden belli olan enflasyon oranlarının bile altındaki teklifi ile hepimizle açıkça alay etti.

Aslında ortada bir toplu sözleşme teklifi yok. 4 milyonu aşkın kamu emekçisini çalışırken daha fazla yoksullukla, 2,5 milyon emekliyi ise daha fazla sefaletle tehdit var.

Yıllardır maaşlarımızın sahte Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamları yerine yoksulluk sınırına göre artırılmasını, en düşük kamu emekçisi maaşının yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını istiyoruz.  

Dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı Temmuz 2023 itibari ile 38 bin TL’ye ulaştı. Biz en düşük maaş en az 45 bin TL olmalı diyoruz.  

Buna rağmen hükümet 2 gün önce açıkladığı teklifi ile mevcutta 22 bin TL olan eşi çalışmayan, iki çocuklu en düşük kamu emekçisi maaşının (15/1 hizmetli) tam iki yıl sonra 30 bin 425 TL olmasını vaat ediyor.

Yine bugün 20 bin 350 TL olan bekar, en düşük kamu emekçisi maaşının ise iki yıl sonra 28 bin 145 TL olmasını vaat ediyor.

Üstelik iki yıl sonrasına havale edilen bu rakamların içinde taban aylığımıza yansıtılmayan, dolayısıyla emekli aylıklarımıza yansıtılmayan ilave seyyanen ödenek tutarlarının olduğunu açıklıyor.

Bizleri bu kadar aşağılayan bir teklifi üç beş puan artırarak revize etmek mümkün değildir. İktidarın kendi enflasyon hedeflerinin bile altında kalan, TÜİK’in sanal rakamlarına dayalı bu teklif bizim için yok hükmündedir.

KESK ne talep ediyor?

KESK, TİS görüşmeleri başlarken başlıca talepleri arasında şunlara yer vermişti:

  • Haftalık çalışma süresinin 40'tan 35 saate düşürülmesi
  • 190 sayılı ILO Şiddet ve Taciz Sözleşmesi'nin onaylanması
  • En düşük memur maaşının 45 bin TL'ye çıkarılması
  • Maaşlarda verilen ilave seyyanen ödeneğin mevcut taban aylık katsayısına dâhil edilmesi 
  • KESK ayrıca TİS görüşmelerinde TÜİK enflasyon verilerinin esas alınması halinde iş bırakacağını duyurmuştu. 

    Hükümet yeni teklifle gelecek

    Hükümetle memur ve memur emeklileri arasındaki pazarlıkta yetkili konfederasyon olan Memur-Sen. Onlar da hükümetin 2024 için yüzde 14+9, 2025 için ise yüzde 6+5’lik teklifini kabul etmedi.

    Şimdi hükümet 17 ve 22 Ağustos'ta yeni tekliflerle masaya gelecek. Tarafların yine anlaşamaması durumunda ise 23 Ağustos'tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulacak. Bu aşamada Kurul, en geç ay sonuna kadar sözleşmeye dair kararını açıklayacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri