Yüksekova’daki sokağa çıkma olayları sonucu Van’a göç etmek zorunda kalan 50 yaşındaki Cemile Uzunköprü’nün terzilikteki başarısı ve hayat mücadelesi, birçok kadına umut oldu.
Küçük dükkan, büyük azim
20 yıl önce 4 kız çocuğuyla tek başına mücadele etmek zorunda kalan Uzunköprü, azimli çalışmasıyla birçok insana istihdam kapıları açtı. Terzilik mesleğini icra etmeye başladığı ilk günlerde, çevresindeki zorluklara ve eleştirilere rağmen, küçük bir dükkan açarak hayat mücadelesine başladı.
Eleştirilere rağmen yoluna devam etti
Uzunköprü, çalışma hayatının zorluklarını şöyle anlattı: "Dükkanı ilk açtığım zamanlar komşu esnaf dahil genelde benim dükkanın önüne tabureler koyar orada akşama kadar otururlardı. Amaçları geneli kadın olan müşterilerimin dükkana girmelerine engel olmaktı. Hatta bir kısmı bana, 'burada kadın başına ne işin var git evinde otur!' bile diyordu"
Dükkan işleterek sermaye sahibi olduğunu belirten Uzunköprü, Halk Eğitim Merkezi'nin desteğiyle makine sayısını artırarak işlerini büyüttü. Yıllarca terzilik mesleğini icra eden Uzunköprü, yöresel kıyafet tasarımları da yaparak müşteri sayısını artırdı.
Eğitimle gelecek inşa etmek
Terzilik mesleği sayesinde 4 kızını okuttuğunu belirten Uzunköprü, bir kızının psikolog, birinin inşaat mühendisi, birinin bankacı olduğunu ve bir kızının da Birleşmiş Milletler (BM) Finans Müdürü olarak çalıştığını ifade etti.
Güçlü kadın, güçlü toplum
Uzunköprü, bu zorlu yolculuğun kendisini güçlü bir insana çevirdiğini vurguladı. Van'da bir Moda Evi açarak 10 kişiye istihdam sağlayan Uzunköprü, kadınların zorluklar karşısında yılmamasını ve kendi ayakları üzerinde durabilecek potansiyellerinin farkında olmalarını istedi.
“Kadınlar güçlüdür, yeter ki ayakta dursunlar”
Uzunköprü, "Ben hiçbir zaman vazgeçmedim. Hatta kendi markamı yaratmak ve bu projemi hayata geçirmek istiyorum. Bununla ilgili çalışmalarım devam ediyor. Kadınlar güçlüdür, yeter ki ayakta dursunlar" diyerek kadın istihdamının önemini vurguladı.