İran’ın uranyumu zenginleştirmesi özellikle Batılı ülkelerde endişelere neden oluyor. Geçtiğimiz Şubat ayında uluslararası medya kuruluşları İran'ın yüzde 84 seviyesinde uranyum zenginleştirdiğine ilişkin haberler servis etmiş, Tahran yönetimi bunu yalanlamıştı. Zira nükleer bomba elde etmek için yüzde 90 saflıkta parçalanabilir uranyuma zenginleştirmek gerekiyor.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) müfettişleri her 3 ayda bir İran'ın nükleer faaliyetlerini ele alan bir rapor hazırlayıp bunu UAEA Yönetim Kurulu üyesi ülkelerle paylaşıyor.
İran ayrıca enerji sektörü için de uranyum aramalarına devam ediyor. Bu kapsamda İran Atom Enerjisi Kurumu, endüstri için de çok önemli bir maden olan uranyum üretimi için Rojhılat’taki Kürt bölgelerini en önemli merkezlerden biri haline getirmeyi amaçlıyor.
Urmiye vilayetine bağlı Xoy ilçesinde kazı çalışmalarına başlanan uranyum madenini ziyaret eden İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami, “"Bu sanayi kompleksinin kapasitesi bizim için yakıt üretiminin temel direği olacak. Bu amaçla 20 bin MW'lık atom enerjisinden elektrik üretilmesi planına destek olabilecek” dedi.
Uranyum, nükleer enerji üretmek için en sık kullanılan maddedir. Uranyumun tercih edilmesinin sebebi ise uranyum atomlarının nispeten kolay ayrılmasıdır. Uranyum filizinin saflaştırılmasıyla ulaşılan ve "sarı kek" olarak adlandırılan öğütülmüş uranyum oksit, nükleer tesislerde yakıt olarak kullanılıyor.
Dünyada, U-235'in yüzde 3 sıkıştırılmış halini içeren düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum, nükleer reaktör yakıtı üretiminde kullanılırken, yüzde 90 düzeyinde zenginleştirilmiş uranyum nükleer silah yapımında kullanılıyor.
Mevcut şartlarda 1000 megavat nükleer elektrik üretme kapasitesine sahip İran'da hali hazırda Buşehr kentindeki nükleer reaktör faal durumda.