İran Adli Tıp Kurumu, 13 Eylül'de "ahlak polisi" tarafından gözaltına alındıktan üç gün sonra hayatını kaybeden Jîna Mahsa Amini'nin ölümüyle ilgili bugün (7 Ekim) yayınladığı raporunda, Amini'nin "beyin hipoksisinin neden olduğu çoklu organ yetmezliğinden" öldüğünü söyledi.
Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, hastane belgelerine, beyin ve akciğer taramasına, otopsi sonuçlarına ve patoloji testlerine dayanılan raporda, Amini'nin başına ve uzuvlarına aldığı darbelerden değil, çoklu organ yetmezliğinden öldüğü bilgisi paylaşıldı.
22 yaşındaki Amini'nin "8 yaşındayken beyin ameliyatı geçirdiği ve buna bağlı olarak beynin hipotalamus ve hipofiz bezinde adrenalin ve tiroid bozukluğu olduğu" kaydediği raporda, Amini'nin bu nedenle hidrokortizon, levotiroksin ve desmopresin ilaçları kullandığı ifade edildi.
Jîna Mahsa Amini'nin "altta yatan hastalıkları" nedeniyle gözaltındayken fenalaştığı kaydedilen adli tıp raporunda, "İlk kritik dakikalardaki etkisiz kalp solunum resüsitasyonundan dolayı ciddi hipoksiye maruz kaldı ve bunun sonucunda beyin hasarı oluştu" denildi.
Fransa'nın Le Monde gazetesi, Adli Tıp Kurumu'nun raporunun İran devlet televizyonundan kamuoyuyla paylaşıldığını yazdı.
Amini'nin babası: Kızımın hastalığı yoktu
Kızının ölümünün ardından BBC International'a konuşan Jîna Mahsa Amini'nin babası Emcet Amini, kızının sağlık sorunları olduğunu ve bunun ölümüne yol açmış olabileceği iddialarını reddetmişti:
"Yalan söylüyorlar. 22 yıllık ömründe birkaç soğuk algınlığı hariç hastaneye gitmedi. Hiçbir hastalığı yoktu, hiç ameliyat geçirmedi."
Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolar devam ederken açıklama yapan Tahran Polisi, "ahlak polisinin" Amini'yi bir saatlik "brifing" için karakola götürdüğünü, Amini'nin burada aniden bilincini kaybetmesi ve kalp rahatsızlığı yaşaması üzerine hastaneye sevk edildiğini söylemişti.
İran devlet televizyonu da Amini'nin polis merkezine getirildiği ve karakolda bulunduğu anlardaki görüntüleri olduğunu iddia ettiği bir video yayınlamıştı. Görüntülerde, diğer kadınlarla birlikte karakola getirilen kadın, görevli bir kadınla konuştuktan sonra aniden fenalaşarak yere yığılıyordu.